Το ανεξήγητο μένος Σαμαρά πρωταγωνίστησε στο Πολεμικό Μουσείο

Το ανεξήγητο μένος Σαμαρά πρωταγωνίστησε στο Πολεμικό Μουσείο

Ακόμη και ο χώρος που επελέγη «φώναζε» για τις προθέσεις των διοργανωτών και των ομιλητών. Στο Πολεμικό Μουσείο πριν από λίγη ώρα, οι πρώην  πρωθυπουργοί και αρχηγοί της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς μίλησαν για ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια (2021) και το οποίο επικοινωνείται άναρχα αλλά σε εξαιρετικά σημειακές χρονικές στιγμές.

Ο χρονισμός της αποψινής εκδήλωσης συνδέεται μάλλον αυθαίρετα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνήθως απαιτούν αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Να συντονιστούν τα προγράμματα υψηλών ομιλητών, να κλείσει ο χώρος - δεν είναι μάλλον απλό να ληφθεί μια άδεια για εκδήλωση στο Π.Μ σε σύντομο χρόνο.

Χρειάζεται και μια μεγάλη κινητοποίηση για να είναι επιτυχής μια τέτοια εκδήλωση. Η ημερομηνία της εκδήλωσης συνδέεται περισσότερο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου, στη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία Μητσοτάκη και τη σωρευμένη ενόχληση, πίκρα και πίκα των δυο πρώην προέδρων. 

Η ομιλία του κυρίου Αντώνη Σαμαρά ήταν κατά μέτωπο επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ο κύριος Κώστας Καραμανλής διατήρησε στα συνήθη μέτρα και πλαίσια την κριτική του.

Οι τόνοι του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού και προέδρου υπερέβησαν κάθε προηγούμενο. Ισοφάρισαν την έκπληξη από την απόφαση του να αποδεχθεί αυτή την πρόσκληση. Ξεπλένοντας το σύστημα που τον έθαψε πατόκορφα στη λάσπη όταν επί μήνες διακινούσε τα περί χρηματισμού του. Με τη χονδροειδή αλλά εύληπτη στα καφενεία κατηγορία ότι στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ήταν πρωθυπουργός έφταναν τροχήλατες βαλίτσες ξέχειλες με ευρώ.

Η περιγραφή έλεγε για μωβ, κίτρινα και ροζ χαρτονομίσματα για να εντυπωθεί καλύτερα στον κοσμάκη. Δεν εξηγείται εύκολα το συγχωροχάρτι και η λήθη, έναντι της συμμαχίας που τον κρέμασε στα μανταλάκια ως εκμαυλισμένο και χρηματιζόμενο πρωθυπουργό.

Το 2012 ήταν εκείνος που πλήρωσε τις αμαρτίες της γαλάζιας «Αθέατης Συγκλονιστικής Διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται η περίοδος Καραμανλή στην επιφυλλίδα του βιβλίου. Κατέβαλε πολιτικό και προσωπικό κόστος για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία που επωάστηκε την περίοδο που οι λογαριασμοί του κράτους γίνονταν από τον «φίλο Κώστα» όπως αποκάλεσε τον Κ.Καραμανλή, στις τσαλακωμένες χαρτοπετσέτες.

Ο κύριος Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με μια σειρά (ορθές) διαπιστώσεις για την Ευρώπη και τη λειτουργία της και για τα μηνύματα των ευρωεκλογών. Συνέχισε όμως με ένα μίγμα αριστερής και δεξιάς ρητορικής. Καταγγέλλοντας το «διευθυντήριο των Βρυξελλών»  με φρασεολογία που θύμιζε Τσίπρα- Λαφαζάνη- Βαρουφάκη το 2015. Και ταυτόχρονα στηλίτευε τον ακραίο δικαιωματισμό, την ατζέντα της πολιτικής ορθότητας, την αποχριστιανοποίηση και την ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Η καρδιά της ομιλίας του, ήταν ο λόγος της παρουσίας του.  

Η ευθεία στοχοποίηση Μητσοτάκη επειδή δεν ακούει τον ίδιο και τον Κώστα (δηλ. τον Καραμανλή).  «Μα τόσο λάθος κάνουν δυο πρόεδροι και δυο πρωθυπουργοί. Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρό τους γιατί να μην τους αντιμετωπίζει ο κόσμος ως αλαζόνες» διερωτήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να «βγάλει» από την πλάτη του ο ρεκόρ χαμηλότερης εκλογικής επίδοσης της ΝΔ συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια: τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Σαμαράς έχοντας απέναντι του, το «φίλο Κώστα» - ο οποίος όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κερδίσει τις εκλογές στρέφοντας τη ΝΔ στο κέντρο – χλεύασε όσους φαντασιώνονται όπως είπε τους «ανεμόμυλους του κέντρου» και αποκήρυξε ευθέως τη θέση του πρωθυπουργού «ούτε δεξιά ούτε αριστερά, μόνο μπροστά».

Τα υπόλοιπα περί μετάλλαξης, επιτελικού κράτους, εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και βουλευτές που δεν γίνονται σεβαστοί ήταν πανομοιότυπα με τις τοποθετήσεις συγκεκριμένων βουλευτών στην Κ.Ο. Δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι είχαμε ήδη το περίγραμμα της ομιλίας Σαμαρά από την περασμένη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στον Κ.Καραμανλή σχεδόν κάθε δημόσια παρέμβαση του, θυμίζει τη δυσαναλογία με τις σιωπές του, σχεδόν επί μια 15ετία.

Σιωπές που λειτουργούσαν ως επίνευση. Όσων έλεγαν οι κύκλοι του και οι πρώην συνεργάτες του, που βρήκαν πολιτική στέγη καρέκλες και αξιώματα στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έμενε σιωπηλός χωρίς να αποδοκιμάζει όσους διέδιδαν και τεκμηρίωναν μια στενή πολιτική σχέση του με τον Τσίπρα από τότε που εκείνος ως θρασύς πιτσιρικάς εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα.  Η ως νεόκοπος πρωθυπουργός περιέγραφε πως θα τραβήξει το καράβι έξω από το ευρωπαϊκό λιμάνι για να το δέσει στο ρωσικό επίνειο. Οι φορές που διάλεξε να μιλήσει τον εκθέτουν εξίσου με τις φορές που δεν μίλησε.

Ο μίζερος τρόπος που στήριζε τη Ν.Δ στις εκλογικές μάχες που έδινε με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, δεν φανέρωνε αγωνία για την παράταξη.  

Ο κ. Καραμανλής λιγότερο παρορμητικός από τον Αντώνη Σαμαρά επανέλαβε πάνω κάτω την ομιλία που είχε κάνει στην παρουσίαση του ίδιου βιβλίου και τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Λίγες μέρες αφότου ο Κ.Μητσοτάκης υποδεχόταν στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ύστερα από μια εξαετία κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει σε σημείο βρασμού.