Της Αλίκης Χατζή
Ο Βασίλης Ράπανος, άνθρωπος με διεθνή ακτινοβολία, προέκυψε ως όνομα στην πολιτική ζωή της χώρας αιφνιδίως και κατόπιν προσκλήσεώς του από τον Αντώνη Σαμαρά σε μια τραγικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το πολιτικό σύστημα κατέρρεε, αντιμέτωπο με την κρίση και τον τυχοδιωκτισμό που επιδείνωνε τις εξελίξεις. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της εκπαραθύρωσής της από την Ευρώπη και στο χείλος του χάους, όταν ο δεξιός πρωθυπουργός της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, του πρόσφερε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μήνες πριν, το 2011, είχε αρνηθεί τη θέση του πρωθυπουργού που του πρότειναν οι πολιτικοί, αναγνωρίζοντάς τον ως προσωπικότητα με ιστορική και εθνική συνείδηση. Τη θέση δέχθηκε τότε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος και θα μιλήσει για το επιστημονικό έργο του φίλου του Βασίλη Ράπανου στην τελετή υποδοχής του στην Ακαδημία Αθηνών την επόμενη Τρίτη.
Ο ρόλος του
Μέχρι τότε, λοιπόν, ο λαμπρός αυτός άνθρωπος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών πλέον, δεν ήταν αναγνωρίσιμος στη χώρα μας όπως στο εξωτερικό - κυρίως Αμερική, Καναδά. Είχε ήδη είκοσι χρόνια καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε υπηρετήσει επιτυχώς σε διάφορες θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο, είχε διατελέσει σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Ο Βασίλης Ράπανος επιπλέον -κάτι που επίσης δεν γνωρίζει η ελληνική κοινωνία- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Γράφουμε γι'' αυτόν γιατί πέραν του ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι ανήκει πια στην Ακαδημία Αθηνών, πιστεύουμε ότι συμβολίζει την άλλη Ελλάδα που θα θέλαμε! Ο ακαδημαϊκός Ράπανος μεγάλωσε δύσκολα, φτωχικά και αθόρυβα, φυλακίστηκε επί δικτατορίας και αντί να ζητήσει αντάλλαγμα για τους αντιστασιακούς αγώνες του, σπούδασε πλένοντας πιάτα στον Καναδά, έμεινε όρθιος ενάντια στο τερατώδες και τρομακτικό της ασημαντότητας μιας εποχής, κατά την οποία αποθεώθηκε η φτήνια του life style και όχι μόνο άντεξε, αλλά διέπρεψε και βοήθησε τη χώρα του απ' όποιο πόστο κι αν τοποθετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Την επταετία 1967-1973 ως φοιτητής, μέλος αντιστασιακής οργάνωσης που προχωρούσε σε βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων που σχετίζονταν με τη δικτατορία, συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια επί μέρες στην Ασφάλεια όπου ανακρινόταν χωρίς δικηγόρο, οδηγήθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση. Αίγινα, Γεντί Κουλέ, Κορυδαλλός. Πέρασε στη φυλακή 4,5 χρόνια από τη ζωή του, τα οποία, όπως ο ίδιος έχει πει, «έγιναν το πανεπιστήμιό μου». Δάσκαλός του ο Σάκης Καράγιωργας, ο γνωστός αριστερός αντιστασιακός και ακαδημαϊκός, που συμπτωματικά κρατείτο στο διπλανό κελί. «Διάβασα πολύ και συνειδητοποίησα πόσο δυνατός μπορείς να γίνεις σε τέτοιες καταστάσεις», έχει δηλώσει… Απελευθερώθηκε με την αμνηστία του '73 και πήγε στον Καναδά… «άφραγκος» να συνεχίσει τις σπουδές του. Τα κατάφερε, βγάζοντας χρήματα το καλοκαίρι ως μπογιατζής και λαντζέρης στην κουζίνα εστιατορίων. Αποφοίτησε από το Oueen's University in Kingston του Οντάριο, απ'' όπου πήρε το Ph D στα δημόσια οικονομικά.
Όργιο φημών
Από εκεί, κι ακολουθώντας τον δρόμο που προαναφέραμε, έφτασε να γίνει για λίγες ώρες υπουργός της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ο Βασίλης Ράπανος μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τότε πρωθυπουργό, οδηγήθηκε με λιποθυμικό επεισόδιο στο «Υγεία» και… υπέβαλε την παραίτησή του. Εκείνες τις μέρες υπήρξε ένα όργιο φημών, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί αντέδρασαν στην επιλογή του κ. Σαμαρά και πίεσαν για την απομάκρυνσή του. Λέχθηκε ότι δεν γίνονταν δεκτοί ως συνεργάτες του οι κ. Γιαννίτσης, Στουρνάρας, που ο ίδιος ζήτησε να τον πλαισιώσουν. Ποιος ξέρει… Το βέβαιο είναι ότι εναντίον του κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για… «αδίστακτους που παίζουν πολιτικά παιχνίδια και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας»! Έτσι δήλωνε ο αριστερός σαραντάρης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, εναντίον του σεμνού αντιστασιακού και αυτοδημιούργητου… «οπαδού του ευρώ».
Ναι! Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος και ακαδημαϊκός, στοχοποιήθηκε βάναυσα από την τωρινή κυβέρνηση γιατί θεωρούσε καταστροφική την έξοδο της χώρας από το ευρώ!
Εμείς πάλι, μιλώντας για προσωπικότητες με ιστορική και εθνική συνείδηση, θα σταθούμε στον Βασίλη Ράπανο. Και γιατί από τον δικό του κόπο αντλούμε κουράγιο και αισιοδοξία ότι η χώρα μας κάποτε θα είναι σε θέση να αγαπήσει προσωπικότητες σαν κι αυτόν και να τους αποδώσει αυτό που τους αξίζει: Σεβασμό!
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 27 Νοεμβρίου 2018
** Σκίτσο: Χρήστος Ζωίδης