Στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη.
Τον κ. Καιρίδη συνόδευαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, η γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Στελλίνα Σιαράπη, ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ευάγγελος Κωνσταντίνου και ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριος Καλέας.
Ο υπουργός συμμετείχε σε εκτενή σύσκεψη με τη δήμαρχο του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και σε επιτόπια αυτοψία.
Ήδη η Γαύδος ενισχύεται με πρόσθετο προσωπικό από το Λιμενικό, και οικονομικά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα σε κάθε τοπική κοινωνία και, ιδίως, στους ακρίτες μας. Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός βρέθηκε στο δημαρχείο των Χανίων για μια σύσκεψη με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και η διευθύντρια του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Μαριάννα Μποτωνάκη. Ο κ. Καιρίδης παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την ενδυνάμωση του Λιμενικού, τις γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την ενίσχυση, με μέσα, κάθε τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Καιρίδης ανακοίνωσε τον διορισμό του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, εντός της εβδομάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου εντός του Απριλίου. Στόχος είναι, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορεί να ενισχύει και δήμους που δεν φιλοξενούν δομές του υπουργείου εντός των ορίων τους, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην ενίσχυση κάθε δήμου που αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση, όπως συνέβη πρόσφατα με τους δήμους Γαύδου, Καντάνου - Σελίνου και Χανίων.
Οι συνομιλίες του υπουργού με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο στα Χανιά, όσο και στη Γαύδο, διεξήχθησαν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η τακτική επικοινωνία, η αγαστή συνεργασία και ο συνεχής συντονισμός της από κοινού δράσης, αποτελεί την κύρια προϋπόθεση αντιμετώπισης της μεταναστευτικής πρόκλησης και του όποιου προβλήματος ανακύπτει.
Σε δήλωσή του, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως «η μεταναστευτική πρόκληση δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά έχει διάρκεια, γι' αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, συνεννόηση και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός», ξεκαθαρίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνηση, πάνω και πρώτα απ' όλα, είναι η συνεχής εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
Ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε πως «η Κρήτη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Μέχρι πρότινος δεν είχε ροές, και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσει να μην έχει. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν οι πόροι και τα μέσα. Δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με λίγους μόνιμους κατοίκους».
Η επίσκεψη του κ. Καιρίδη στην Κρήτη συνεχίζεται με ομιλία στα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΕΕΠ) και με σειρά συσκέψεων στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, με τις αρχές ασφαλείας, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Κρήτης, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη.