Το δίλημμα των εκλογών είναι...οικονομικό
Eurokinissi/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Eurokinissi/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το δίλημμα των εκλογών είναι...οικονομικό

Οι εκλογές με απλή αναλογική – την οποία θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί πίστευε στο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά γιατί  ήθελε να βάλει εμπόδιο, ήθελε να στήσει μια παγίδα στη Νέα Δημοκρατία -   είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία της οικονομίας της χώρας, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η διατήρηση υψηλού πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία - ασχέτως εάν δεν απασχολεί πλέον τα ελληνικά ΜΜΕ - συνθέτουν ούτως ή άλλως ένα θολό και δυσδιάκριτο τοπίο.

Η  προσθήκη σ’ αυτό των εκλογών με απλή αναλογική, που σημαίνει τουλάχιστον ένα δίμηνο πιθανής αστάθειας και ενδεχόμενης ακυβερνησίας, μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς και ανησυχίες.

Για μας, για  το κυβερνών κόμμα η οικονομική πορεία της χώρας είναι στις προτεραιότητες μας, στις πρώτες γραμμές της κυβερνητικής ατζέντας και προεκλογικά, αλλά και θα εξακολουθήσει και μετεκλογικά εφόσον λάβει μία δεύτερη εντολή διακυβέρνησης. Ουσιαστικός στόχος μας είναι όλα αυτά τα οποία πετύχαμε μέσα σε τέσσερα χρόνια να μην ανατραπούν, να διατηρηθούν και να εδραιωθούν.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συνδυάσει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, στηρίζοντας παράλληλα νοικοκυριά και επιχειρήσεις  κατά τη διάρκεια των πολύπλευρων κρίσεων, και κατανέμοντας με δίκαιο τρόπο το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες.

Ως «η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης» χαρακτήρισε άλλωστε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Ωστόσο, το  «αγκάθι» των πιθανών δυσκολιών σχηματισμού κυβέρνησης κάνει  τους οίκους αξιολόγησης να αναβάλουν τη μεγάλη απόφαση για αναβάθμιση της χώρας για μετά τις εκλογές. Το «πάγωμα» του κρατικού μηχανισμού για τουλάχιστον δύο μήνες  κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και να προκαλέσει επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης του χρέους και αστοχία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο τις επιλογές μας. «Θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε προοπτική», έχει τονίσει κατ’ επανάληψη.  «Δε χωρούν επιπολαιότητες, δε χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει», υπογραμμίζει.

Θα καθορίσει  ταυτόχρονα εάν θα συνεχιστούν οι επενδύσεις, εάν ξένες μεγάλες εταιρίες θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας, εάν οι νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν, εάν οι νέοι μας θα μείνουν στην πατρίδα τους κοντά στην οικογένειά τους, για να φτιάξουν και αυτοί με τη σειρά τους τη δική τους οικογένεια.

Θα αποσαφηνίσει εάν θα συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα τα έργα υποδομής, εάν το βαθύ κράτος θα πάψει να υπάρχει, εάν θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο εμπιστοσύνης, ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ λαού και πολιτείας για ένα καλύτερο αύριο.

Η ανάπτυξη και η οικονομία απαιτούν σταθερότητα, ξεκάθαρες καταστάσεις, σίγουρη στόχευση, ανοιχτούς ορίζοντες. Τίποτα σήμερα δε θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής κρίσης. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα καθόλα φυσιολογικό μέλος της ευρωζώνης. Τα επιτεύγματα μας ενισχύουν την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο μέλλον. Ας μην το διακινδυνεύουμε λοιπόν. 

*Η Δήμητρα Καντεράκη είναι Οικονομολόγος, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών.