Της Κατερίνας Οικονομάκου
Τουλάχιστον δέκα άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος θα περάσουν από Πειθαρχικό, επειδή σχολίασαν αρνητικά την παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Μάτι, την επόμενη της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες, σε σχόλια που έκαναν στις προσωπικές σελίδες τους στο Facebook, είχαν σταθεί τόσο στο γεγονός ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε για την μετακίνησή του θωρακισμένη Μερσεντές, όσο και στον επιθετικό τόνο του απέναντι στους κατοίκους.
Πριν λίγες ημέρες, άλλος πυροσβέστης είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, επειδή σε κείμενό του στα σόσιαλ μίντια, περιέγραψε όσα έζησε την ημέρα της τραγωδίας.
Ας αντιπαρέλθουμε, απρόθυμα, το γεγονός ότι ξοδεύονται εργατοώρες αλλά και χρήματα των φορολογουμένων, μεταξύ των οποίων και οι συμπολίτες μας που υπέστησαν τεράστιες απώλειες στο Μάτι, για να ελεγχθούν πειθαρχικά πυροσβέστες, όχι επειδή δεν έκαναν το καθήκον τους, αλλά επειδή διαφωνούν με τη στάση του υπουργού.
Τα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι αναρτήσεις των έντεκα αντρών της Πυροσβεστικής έπεσαν στην αντίληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που στη συνέχεια κάλεσε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής να ερευνήσει τι ακριβώς είχε γραφτεί. Πώς και γιατί ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αναρτήσεις σε σόσιαλ μίντια; Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο η είδηση για τις δέκα ΕΔΕ κατά των πυροσβεστών, φέρνει συνειρμικά στο νου μια άλλη είδηση, που είχε περάσει απαρατήρητη.
Πριν από ακριβώς δυο χρόνια, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, τα Νέα δημοσίευαν μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, που σχολιάστηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Μιλώντας τότε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Λονδίνο, ο υπουργός Άμυνας είχε αποκαλύψει ότι είχε συστήσει στο Πεντάγωνο ομάδα από 80 φαντάρους οι οποίοι είχαν αναλάβει να παρακολουθούν τι γράφεται στα σόσιαλ μίντια.
«Έχουμε δημιουργήσει ομάδες με στρατεύσιμους οι οποίοι ασχολούνται όχι μόνο με τον επίσημο Τύπο και τις τηλεοράσεις, αλλά και με μπλογκ ομάδων από διάφορες χώρες. Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή βάση δεδομένων και από τα social media. Δηλαδή υπάρχει ομάδα που παρακολουθεί τα social media, ελληνικά και ξένα. Από social media κουρδικά βρίσκεις ειδήσεις πολύ ενδιαφέρουσες».
Ο υπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι, μέσα στο 2017, το υπουργείο του θα αποκτούσε και Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών, «η οποία θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από τον Ε" Κλάδο της ΕΥΠ, με δράση και για την τρομοκρατία, ιδίως την εισαγόμενη». Εάν αυτή η υπηρεσία ιδρύθηκε τελικά, δεν το γνωρίζουμε.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στους 80 φαντάρους που κάνουν τη θητεία τους παρακολουθώντας λογαριασμούς πολιτών στα σόσιαλ μίντια. «Δηλαδή υπάρχει ομάδα που παρακολουθεί τα social media, ελληνικά και ξένα», είχε πει ο υπουργός. Υπάρχει λοιπόν ένας Μεγάλος Αδελφός που, υπό την καθοδήγηση αξιωματικών, επιλέγει λογαριασμούς πολιτών και οργανώσεων (τι άλλο;) των οποίων το περιεχόμενο διαβάζει και μελετάει; Και το καταχωρίζει κάπου; Κρατούν σημειώσεις;
Τον Δεκέμβριο του 2017, ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε λάβει δυσμενή μετάθεση, μετά από ΕΔΕ που διατάχθηκε εναντίον του, με αφορμή μη πολιτικό σχόλιο που είχε κάνει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. Ο αξιωματικός είχε σχολιάσει αρνητικά το γεγονός ότι μετά από τις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, όπου 23 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, δεν είχε υπάρξει καμία παραίτηση υπουργού, βουλευτή, περιφερειάρχη.
Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή λίγους μήνες αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Άμυνας είχε απαντήσει ότι δεν υφίσταται καμία εντολή, αλλά ούτε και κάποιος μηχανισμός παρακολούθησης προσωπικών ιστοσελίδων των αξιωματικών, προσθέτοντας λίγο παρακάτω ότι πάντως οι σελίδες « θεωρούνται ανοιχτές πηγές πληροφοριών».
Το γεγονός ότι ένας λογαριασμός στα σόσιαλ μίντια είναι όσο ανοιχτός και προσβάσιμος επιλέγει ο διαχειριστής του, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένος να φακελωθεί από το υπουργείο Άμυνας. Στα δημοκρατικά καθεστώτα οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να φυλάγονται ή να το ξανασκέφτονται πριν εκφραστούν κριτικά προς την εξουσία. Εκείνοι οι 80 φαντάροι, το γνωρίζουν άραγε;
Φωτογραφία intime news