Μέσω πολυτελών ταξιδιών αλλά και απευθείας πληρωμών η φαρμακευτική εταιρεία «δωροδοκούσε» τους γιατρούς, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που έχει στη διάθεση του το FBI και περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ειδικότερα, η Novartis χρησιμοποιούσε την εταιρεία Sandoz ως μεσάζων για τα περίφημα ταξίδια που διοργάνωνε και μάλιστα τους κάλυπτε τα έξοδα ψυχαγωγίας, εφόσον φυσικά συνταγογραφούσαν όλο και περισσότερα σκευάσματα της Novartis.
Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνεται για παράδειγμα μια αποστολή Ελλήνων γιατρών που έλαβε χώρα το 2011 σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Μια περίπτωση που βγάζει μάτια είναι ένα άλλο ταξίδι για 120 γιατρούς, οι οποίοι έφτασαν στο Κιότο της Ιαπωνίας για «διακοπές», υπό το πρόσχημα ενός συνεδρίου. Μάλιστα, φέρονται να έλαβαν και την σχετική πιστοποίηση για ένα συνέδριο που ουδέποτε παρακολούθησαν!
Σε ότι αφορά το κόστος, ο μάρτυρας που κατέθεσε στο FBI εκτιμά ότι έφτασε τα 5.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ενώ ακόμη 2.000 ευρώ δόθηκαν στον καθένα για την ψυχαγωγία τους.
Όπως περιγράφεται και στην ελληνική δικογραφία η Novartis είχε δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο κατέτασσε τους γιατρούς ανάλογα με τις «εξυπηρετήσεις» που παρείχαν στην εταιρεία. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis.
Να σημειωθεί ότι η Novartis χρησιμοποιούσε μια ακόμη μέθοδο για να δωροδοκεί τους Έλληνες γιατρούς. Αυτή των ηλεκτρονικών πάνελ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ως πρόσχημα χρησιμοποιούνταν η συλλογή στοιχείων για ερευνητικού σκοπούς, όμως ο πραγματικός στόχος ήταν να δίδονται χρήματα στους γιατρούς που συνταγογραφούσαν περισσότερα σκευάσματα. «Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Ο μέσος όρος που πληρώνονταν σε κάθε γιατρό την φορά ήταν 500 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι τα 1000 ευρώ θα φάνταζαν ιδιαιτέρως μεγάλο και ύποπτο ποσό για έρευνα αγοράς. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.
Αλέξανδρος Διαμάντης