Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μόρφωμα με στοιχεία αυταρχισμού

Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μόρφωμα με στοιχεία αυταρχισμού

Σκληρή κρητική στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας πως το κόμμα «έχει χάσει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα».

Μιλώντας στο Kontra το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα ενότητας, διαλόγου και συμπερίληψης βλέπω να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού – με απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες όσων διαφωνούν».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως δεν νομίζει ότι «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστικός για ευρύτερες αριστερές δυνάμεις, καθώς και ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αξιόπιστος φορέας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης» διότι «με τη σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί - ακόμη κι αν ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει - στους ιδρυτικούς στόχους του και στις ανάγκες της κοινωνίας». 

Για το τι μέλλει γενέσθαι στην πολιτική σκηνή απάντησε: «Η σκέψη μου πάει εμένα κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο. Τι κάνουμε μετά; Τι κάνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του, όπου έχουμε κι άλλον φορέα ή φορείς στον ευρύτερο χώρο, αλλά κανείς από τους φορείς δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη».

Στηλιτεύοντας την νέα ηγεσία, σημείωσε πως «δεν επιδιώκει μια ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα», και μάλιστα, υπογράμμισε:  «Όποιος έχει διαφορετική άποψη θεωρείται εσωτερικός εχθρός. Κανείς δεν μένει σε ένα κόμμα υβριζόμενος».

Για τη διάσπαση επέρριψε καθαρά τις ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τη νέα ηγεσία «θα μπορούσε να αποτραπεί η πυρκαγιά», ενώ αποκάλυψε και τη διημείφθη ανάμεσα στον ίδιο και στον Στέφανο Κασσελάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

«Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχαμε του είπα: "αν με ρωτούσες θα σε απέτρεπα να βάλεις υποψηφιότητα (…) πώς θες να γίνεις πρόεδρος σε ένα κόμμα της Αριστεράς όταν δεν έχεις σχέση με την Αριστερά; Το "καλημέρα, ήρθα, θέλω να γίνω πρόεδρος" παραμένει στη δική μου αντίληψη κάτι που δεν μπορώ να αποδεχτώ ως μέρος μιας εύλογης δημοκρατικής διαδικασίας». 

Επανερχόμενος στην κριτική του για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «μπορεί η νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντησή μου είναι όχι. Συνεχίζω, όμως, τις προτάσεις προς το κόμμα. Εάν αντιδρούσα συναισθηματικά θα έπρεπε να έχω φύγει προ πολλού. Δρω με καταστολή συναισθημάτων, σκεπτόμενος την ευθύνη μου».

Υπενθύμισε πως είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τον ενδιαφέρει η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Σκέφτομαι με ανησυχία το ενδεχόμενο να καταλήξουμε Ιταλία, να μην έχουμε καμία Αριστερά. Εγώ μένω γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι μια ανασύνταξη της Αριστεράς. Αυτό απαιτεί δράσεις από αυτούς που φεύγουν από το κόμμα, αλλά και από αυτούς που μένουν. Εγώ μένω στο κόμμα, όσο μπορώ και αν μπορώ, να επηρεάσω τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συμπλήρωσε: «Το δίλημμα δεν είναι "μέσα ή έξω". Το δίλημμα είναι "έξω για να κάνω τι" ή "μέσα για να κάνω τι"».