Τις αιτίες για τη διαφαινόμενη ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής καταγράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, τονίζοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του 2015 όταν αποδέχθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να μην έρθει σε αντίθεση με τους δανειστές της Ελλάδας.
Σε άρθρο του Ζακ Ιμπέρ Ροντιέ στην εφημερίδα, τονίζεται πως η μεσαία τάξη εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί φορολογήθηκε βαριά και δεν έχει επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, τα περισσότερα κοινωνικά μέτρα των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, «ήρθαν πολύ αργά και δεν ήταν αρκετά», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα σήμερα του δίνει (σ.σ.: του κ. Τσίπρα) ένα πολιτικό μάθημα», αναφέρει ο Ροντιέ για να προσθέσει: «Έτσι, ο λαϊκισμός που ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να καταλάβει την εξουσία καταγγέλλοντας φύρδην μίγδην το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ελίτ. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα, αυτή της εξουσίας, επιβλήθηκε γρήγορα, υπερισχύοντας έναντι των ευχολογίων. Αυτό είναι που κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν σήμερα πληρώνει το πολιτικό κόστος».
«Το άλλο μάθημα», συνεχίζει το άρθρο, «είναι ήδη γνωστό. Όπως συνέβη στη Γερμανία με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με τους νόμους του Χαρτζ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τόνι Μπλερ και τον ορισμό του τρίτου δρόμου, η αριστερά - στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρα Αριστερά - είναι σε θέση να περάσει φιλελεύθερα μέτρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, τελευταίο μάθημα: η υπερβολική δημαγωγία δεν αποδίδει για πολύ».
Γ. Παγουλάτος στη Figaro: Υπερβολικές υποσχέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υλοποιήθηκαν
Συνέντευξη του καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου, με θέμα τις επικείμενες εκλογές δημοσιεύει η Le Figaro.
O κ. Παγουλάτος υποστηρίζει ότι ήταν αναμενόμενη η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά και αναφέρεται σε μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εκλογική γοητεία του: τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία προκαλούν φυσιολογική φθορά, οι υπερβολικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, οι διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που προέκυψε από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν, το κλείσιμο των τραπεζών και την απώλεια 25 δισεκατομμυρίων από τις κρατικές μετοχές στις τράπεζες.
«Εκείνη την περίοδο οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν βαρύ», επισημαίνει ο κ. Παγουλάτος, σημειώνοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των εκλογέων του Ιανουαρίου του 2015 ένιωσε χαμένο, προδομένο, αποθαρρυμένο και ένα άλλο άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν ήθελε αυτό το είδος πολιτικής. Η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε επίσης σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση συνασπισμού, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνο. Και ο Τσίπρας είχε ήδη απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του με τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ (η οποία έληξε μόλις πριν από λίγους μήνες). Τέλος, οι πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι και η απώλεια εκατοντάδων ζωών αμαύρωσαν σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά και επειδή η κυβέρνηση προσπάθησε να επωφεληθεί πολιτικά. Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Παγουλάτος επισημαίνει ότι επωφελήθηκαν από ένα εκλογικό σώμα πολύ απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αναντιστοιχίας ανάμεσα στις υποσχέσεις και τα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολιτικό επίπεδο κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι αξιόπιστος όσον αφορά στις αγορές, ικανός να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες λόγω των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στο είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει κατά τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παγουλάτος υποστηρίζει ότι είναι ακόμα πολύ νέος και ικανός να έχει μακρύ μέλλον στην πολιτική. Θα διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματός του, διότι δεν υπάρχει κάποιος ικανός και διατεθειμένος να τον προκαλέσει στη διαδοχή, αντίθετα με ό,τι συνέβη με όλους τους άλλους Πρωθυπουργούς που ηττήθηκαν κατά το παρελθόν. «Θα προσπαθήσει να οδηγήσει ξανά σε νίκη το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το πραγματικό τεστ θα είναι να μάθουμε τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει. Αναμένω ότι θα είναι πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία (…) αλλά νομίζω ότι έχοντας την εμπειρία των τεσσάρων ετών στην κυβέρνηση δεν μπορεί να επιστρέψει σε μία αντιπολίτευση τόσο υπερβολική όσο το 2015. Θέλει να είναι η κύρια δύναμη της κεντροαριστεράς. Όσον αφορά στο Σύριζα που εξελίχθηκε πολύ μαζί του, πρέπει να επανακαθοριστεί από ιδεολογικής απόψεως και να βρει το χώρο του στην καρδιά των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς».