Χάσμα στη Δικαιοσύνη με εκατέρωθεν πυρά

Χάσμα στη Δικαιοσύνη με εκατέρωθεν πυρά

Το χάσμα στη δικαιοσύνη, μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών επιβεβαιώθηκε και σήμερα στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων, καθώς η κυβερνητική προσπάθεια να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες στο χώρο συναντά σθεναρή αντίσταση, με επιχειρήματα περί προσπάθειας ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο, ότι και πάλι σε μια γενική συνέλευση δικαστικής ένωσης, τα πρόσωπα που δέχτηκαν εμμέσως ή αμέσως τα πυρά ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος αλλά και η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και - επιλογή του υπουργικού συμβουλίου για-πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Έτσι οι  βολές κατά της κυβέρνησης για νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαινίχτηκαν ότι στοχεύουν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προσωπικά για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού  «για αυτούς που θέλουν να κάνουν δικαστικά πραξικοπήματα», ήταν πολλές. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα πυρά τα έριξε η - επιλογή του προηγούμενη υπουργικού συμβουλίου επι υπουργίας Αθανασίου - Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία περιέγραψε τρόπους και προσπάθειες επηρεασμού των δικαστών με νομοθετικές παρεμβάλεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων.

Η στόχευση έγινε πιο προφανής όταν ζήτησέ από τους εισαγγελείς να μη δέχονται εντολές 9γιατι δεν επιτρέπεται) από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου! Και σε αυτό το σημείο πάτησε για να στοχεύσει κατά κυβερνητικής επιλογής με νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών.

Η διάταξη που αναφέρεται είναι αυτή που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. 

Στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων, στόχευσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Κων/νος Τζαβέλας λέγοντας πως «η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος του απάντησέ ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».