Τελικά ακόμα και οι πλέον προνομιακοί συνομιλητές του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν να του γυρνούν την πλάτη. Ακόμα και η υπομονή αυτών που ουσιαστικά στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να «πέσει στα μαλακά» η Άγκυρα, είναι ξεκάθαρο ότι τελειώνει.
Είναι προφανές ότι η ακύρωση του ταξιδιού του Γερμανού υπουργού εξωτερικών στην Άγκυρα είναι το τελευταίο σήμα προς την Τουρκία να κάνει πίσω καθώς ο κ.Ερντογάν μοιάζει να παίζει με την καγκελαρία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μιλούν πολύ και αποφεύγουν επιμελώς την μετωπική λεκτική σύγκρουση με την Άγκυρα, μια και από και στο εξής οτιδήποτε ειπωθεί θα έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Αυτό που έκαναν τις τελευταίες ώρες αλλά και θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι και το τέλος επικείμενης συνόδου των Βρυξελλών είναι να υπενθυμίζουν σε όλους το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας και κυρίως να στέλνουν το μήνυμα ότι ο παροξυσμός της Άγκυρας δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Αντιθέτως είναι κάτι που προσβάλλει και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της τακτικής του Κυριακού Μητσοτάκη που βασίστηκε στους ήπιους τόνους και την αποφυγή επικοινωνιακών «τσαμπουκάδων» αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο γεγονός : Η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι κατάφερε να μετατρέψει τις ελληνικές θέσεις σε ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης έπεισε ότι οι Έλληνες επιζητούν να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ψάχνουμε για καβγά» όπως είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν πρότεινε ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Παρόλαυτά η Τουρκία άρχισε τις προκλήσεις. Αρχικά με το παράνομο «μνημόνιο» με την Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στη συνέχεια με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών , ύστερα με τα γεγονότα του καλοκαιριού και την έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Σε όλες τις περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με ψυχραιμία κατορθώνοντας να μην αντιλαμβάνεται πλέον η Ευρώπη τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και Κύπρου ως μία ιδιαιτερότητα κάποιων περιφερειακών γειτόνων, λέγοντας απλώς με έναν ψυχρό και τεχνοκρατικό τρόπο «βρείτε τα». Αντίθετα μετέτρεψε το όλο θέμα σε γεωπολιτικό ζήτημα που αφορά στην ίδια την Ευρώπη. Κάτι που άλλωστε αναγνώρισε με τις πρόσφατες αποφάσεις του το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,σημειώνοντας με έμφαση ότι αυτός που προκαλεί την ένταση είναι η Τουρκία.
Κάθε μέρα λοιπόν που περνάει γίνεται ακόμα πιο σαφές και στο Βερολίνο ότι ο «ταραξίας» δεν είναι άλλος από τον κ.Ερντογάν, κάνοντας πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο χρόνος για την επιβολή κυρώσεων μετράει αντίστροφα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν ότι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Ανγκελα Μέρκελ θα καταστήσει σαφή τη θέση της με εμφατικό τρόπο, δίνοντας το σήμα στην Άγκυρα ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν απλώς ένα σενάριο αλλά μια πραγματικότητα που...έρχεται.