Ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν μέχρι πριν από μερικές μέρες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέστρεφε από την επίσκεψή του στο Παρίσι έχοντας στις αποσκευές του την συμφωνία αμυντικής συνδρομής και τις γαλλικές φρεγάτες.
Δύο στοιχεία που από μόνα τους μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να φτάσουμε όμως σε αυτήν την συμφωνία, προηγήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα επεισόδια ενίσχυσης του γαλλοελληνικού άξονα.
Η σύμπλευση με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόφαση της στιγμής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση, η οποία εντάσσεται σε μία ευρύτερη τακτική που εφαρμόζει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως από τις πρώτες μέρες της εκλογής του στην πρωθυπουργία.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πρώτο ταξίδι εντός Ευρώπης του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός ήταν στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2019, όπου και τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω συνεργασία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η απόφαση Μητσοτάκη να επενδύσει πολιτικά στην σχέση του με τον Γάλλο Πρόεδρο εδράζεται σε δύο στοιχεία που έχουν να κάνουν άμεσα με την κατά καιρούς τουρκική προκλητικότητα:
- Πρώτον, εδώ και πολύ καιρό ο Ε. Μακρόν έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Χωρίς αμφιβολία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον Τούρκο Πρόεδρο, βγαίνοντας ανοιχτά εναντίον της Άγκυρας, στηλιτεύοντας κάθε προκλητική της ενέργεια. Στην ουσία το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα δημόσιο “μπρα ντε φερ” Μακρόν - Ερντογάν.
- Δεύτερον, Μητσοτάκης - Μακρόν έχουν συμφωνήσει ότι οι τουρκικές προκλητικές μεγαλοστομίες αποτελούν ευρωτουρκική διένεξη και όχι διμερές θέμα. Στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα ελληνικής διπλωματίας. Με άλλα λόγια μέσα και από την ρητορική Μακρόν γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στον τουρκικό παράγοντα όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν.
Με την αμυντική συμφωνία που υπογράφεται στην Γαλλία είναι σαφές ότι η Ελλάδα μπαίνει περισσότερο στο "μάτι" της Άγκυρας, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής ο Τούρκος πρόεδρος.