«Η φέρουσα ικανότητα αποτελεί εργαλείο αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ζήτησε την εκπόνηση αντίστοιχων μελετών για νησιά των Κυκλάδων, καθώς και για περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση ώστε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιηθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την αειφορία και την ανάπτυξη με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου.
Αναλυτικά, τα στελέχη της ΕΛΛΕΤ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό μελέτη με την ολοκληρωμένη καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Συντονιστής της Εταιρείας Φοίβος Σακαλής, ο Δρ. Μιλτιάδης Λάζογλου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης και υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΛΛΕΤ και η Βασιλική Πουγκακιώτη, Υπεύθυνη Συμβουλίου Ενέργειας ΕΛΛΕΤ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π και αποτελεί έργο ευρύτερης επιστημονικής ομάδας που εργάστηκε συστηματικά για δυόμιση χρόνια, περιλαμβάνουν:
α) την ολοκληρωμένη καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας
β) τις προτάσεις της ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Θήρα και αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του τόπου».
Πρόκειται για πρωτοποριακή δουλειά με κεντρικό άξονα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Η Ελληνική Εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες για τη Σίφνο και την Αμοργό, διερευνώντας το μέγιστο ανεκτό όριο επιβαρύνσεων/φορτίσεων που μπορούν να δεχτούν οι περιοχές αυτές, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία με αποτέλεσμα να ασκούνται αρνητικές πιέσεις στους μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.