Κατεπείγον προαπαιτούμενα και στο βάθος παράλληλο πρόγραμμα

Κατεπείγον προαπαιτούμενα και στο βάθος παράλληλο πρόγραμμα

Εβδομάδα κατεπείγοντος στη Βουλή, με την νομοθετική διαδικασία να χτυπάει κόκκινο. Ειδικότερα από Δευτέρα τόσο οι αρμόδιες επιτροπές, όσο και η Ολομέλεια θα εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να «ικανοποιηθούν» οι επιταγές των δανειστών. Τρία νομοσχέδια θα βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ αυτό για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, με την αντιπολίτευση ήδη να ακονίζει τα μαχαίρια της για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση. Και τούτο διότι το νομοσχέδιο (που κατατέθηκε στις 20:30 το Σάββατο) θα εισαχθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα αρχίσει αύριο στις 14:00 και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 22:00 με την υποβολή της σχετικής έκθεσης. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9:30 το πρωί της Τρίτης και θα τελειώσει εντός δέκα ωρών, περίπου δηλαδή στις οκτώ με εννιά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τονίζεται ότι η ψήφισή του θα δώσει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ίδρυσης ανώνυμων εταιριών με έδρα την Ελλάδα ή χώρα της ΕΕ, που θα λειτουργούν με βάση άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος και στις οποίες θα μπορεί να ανατίθεται η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο ενδεχομένως να διχάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, εφόσον οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν. Βέβαια, δεν τίθεται θέμα να μην εγκριθεί από την Βουλή, με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές ότι θα δώσει το πράσινο φώς. Το ίδιο, άλλωστε, αναμένεται να κάνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι.

Προκειμένου, πάντως, η κυβέρνηση να κατευνάσει την κοινωνία αλλά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, μαζί τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί αύριο και το νομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Όπως έχει γίνει γνωστό θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους πολίτες.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί:

- Ίδρυση Κέντρων Κοινότητας -"ΚΕΠ φτωχών"- υπό τους ΟΤΑ για υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με προγράμματα και υπηρεσίες.

- Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για ανέργους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

- Διεύρυνση -και επέκταση στο 2016- των κριτηρίων των δικαιούχων των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των κοινωνικών τιμολογίων ΔΕΥΑ, καθώς και της δυνατότητας των δήμων για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικά ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη.

- Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μεταναστών.

- Παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια.

- Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κοινωνικών επιδομάτων.

- Ειδική επιτροπή για την καταγραφή και αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια διοίκηση και τη διατύπωση πρότασης ριζικής αναμόρφωσης του.

- Αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου για την αποτέφρωση των νεκρών και τις μη θρησκευτικές ταφές.

- Σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης δημοτολογίων και ληξιαρχείων.

- Ρύθμιση του προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων.

- Ρυθμίσεις για τη στήριξη του συστήματος Υγείας με υγειονομικό προσωπικό.

- Επαναφορά των δημοτικών αστυνομικών από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

- Επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με τη μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων.

- Επίλυση του ζητήματος κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών για αγρότες-εργοδότες.

- Αποποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων.

- Παροχή κινήτρων για τους αγροτικούς γιατρούς σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Α.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

- Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα