Κυρ. Μητσοτάκης: Ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του

 Του Αποστολου Χονδρόπουλου

Με ένα κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να συμπορευτούν στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας, βαδίζοντας μαζί με τη ΝΔ το μονοπάτι της αλήθειας, της υπεύθυνης και σκληρής δουλειάς "που οδηγεί σε θριάμβους", επισφράγισε ο πρόεδρος της ΝΔ τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση που παρουσίασε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, προβάλλοντας μία συνολική δέσμη προτάσεων που, όπως είπε,"στην πραγματικότητα συνιστούν αλλαγή του συνολικού τρόπου λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας".

"Η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, του μέτρου, της αληθινής προόδου, της μεσαίας τάξης", διακήρυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας βέβαιος λίγο μετά την κατάθεση του πλαισίου προτάσεων της ΝΔ για μείωση των φόρων και των κρατικών δαπανών πως "οι δυνάμεις της δημοκρατίας, της συνεννόησης, της ευρωπαϊκής προοπτικής, συγκροτούν μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία ακατανίκητη".

Στον πυρήνα των προτάσεων βρέθηκε η "συμφωνία αλήθειας", με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως "η «παραχολογία» από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει πλέον την παραμικρή θέση στην σημερινή δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης" και να τονίζει πως ο ίδιος " δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις". "Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ένα απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, το οποίο συνοδεύεται από ένα σχέδιο συγκεκριμένων περικοπών κρατικών δαπανών που θα διασφαλίζει την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε συνθήκες υλοποίησης ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής. Εκείνο που έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει και μάλιστα εμπροσθοβαρώς ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί "έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους" και η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει θα είναι "κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο".

Η ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική βούληση συνιστά και τη βάση πάνω στην οποία στηρίζει το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε ότι αυτός ο άλλος δρόμος που προτείνει θα γίνει αποδεκτός και από τους δανειστές, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη της νέας συμφωνίας που θα επιδιώξει μαζί τους. Μία συμφωνία που θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί, ενταγμένες σε ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, με αντάλλαγμα περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Η επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας θα ανοίξει μάλιστα το δρόμο και για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, τον οδικό χάρτη των οποίων περιέγραψε με σαφήνεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα που δεσμευόταν για μία άλλη αντίληψη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, που θα προωθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε παράλληλα και ξεκάθαρο μήνυμα προς την επιχειρηματική ελίτ θέτοντας και εκείνη από την πλευρά της προ των ευθυνών της.

"Ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα, που στο παρελθόν είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της", τόνισε, οριοθετώντας ξεκάθαρα τις σχέσεις απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο. "Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ δεν έλειψε και η κοινωνική διάσταση με τον ίδιο να προσδιορίζει ως πρώτη προτεραιότητα και "προσωπικό στοίχημα" την στήριξη της μέσης οικογένειας, αλλά και ως δεύτερη προτεραιότητα τις ενεργές πολιτικές στήριξης των συμπολιτών μας που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δεσμεύθηκε ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη.

Μπορεί το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ να ήταν αισιόδοξο σε ότι αφορά τις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μέσα από την άσκηση μίας άλλης πολιτικής, εμφανίστηκε όμως με απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος.

"Δεν έχω αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι μια επίπονη διαδικασία", τόνισε, εξηγώντας ότι "εκτός από τη τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

Το πολιτικό μήνυμα που έστειλε άλλωστε είναι πως "για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας μας'' και η "Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή" και "δεν θα ανεχτεί αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς", ούτε θα επιτρέψει "τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια σκοτεινή αυταρχική χώρα".

Και σημείωσε πως ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του τονίζοντας πως "η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο."