Ορκίστηκαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης.
Ακολούθησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως της κα Σακελλαροπούλου.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αναμνηστική φωτογραφία, ενώ ακολουθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων.
Αύριο Σάββατο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Θ. Λιβάνιος: Έχουμε ένα δύσκολο έργο για ένα καλύτερο Δημόσιο και για ισχυρότερη αυτοδιοίκηση
«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο, σημαντικό και δύσκολο έργο που πρέπει να το υλοποιήσουμε, με μοναδικό σκοπό να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διεπαφή τους με το Δημόσιο, καθώς και να οργανώσουμε μια καλύτερη και ισχυρότερη αυτοδιοίκηση», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του Yπουργείου.
Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Λιβάνιος, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήρε το έργο της απερχόμενης υπουργού, Νίκης Κεραμέως, σημειώνοντας ότι παρόλο που αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο, εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα είναι πολύ αποτελεσματική και ως υπουργός Εργασίας.
Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος που θα συνεργαστεί με τους νέους υφυπουργούς, Βασίλη Σπανάκη, αρμόδιο για την αυτοδιοικηση και Κώστα Γκιουλέκα, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και με τη νυν υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, για την οποία σημείωσε ότι είναι συγκινημένος που θα ξανασυνεργαστούν, καθώς ήταν η διευθύντρια του γραφείου του, όταν πριν από 10 χρόνια ανέλαβε γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο.
Η κ. Κεραμέως από την πλευρά της, είπε ότι ολοκληρώνεται ένας πολύ γόνιμος κύκλος στο υπουργείο Εσωτερικών και ανοίγει ένας νέος στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας της ως υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ενδεικτικά τη θέσπιση και λειτουργία της επιστολικής ψήφου, τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, την παρουσίαση του νέου συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας), την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην στοχοθεσία των προϊσταμένων στο Δημόσιο, κλπ.
Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απελθόντα υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον νέο υφυπουργό Χρίστο Δήμα.
Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για έναν χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά, θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση.
Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».
Ο απελθών υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, νιώθω υπερήφανος για το έργο που επιτελέσαμε αυτόν τον έναν χρόνο. Για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης - τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τα POS, για τον εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων.
Είμαι υπερήφανος γιατί προλάβαμε και καταθέσαμε το σημαντικό νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ανομία των ανασφάλιστων οχημάτων ενώ προετοιμάσαμε - και θα έρθει προς ψήφιση - την αναμόρφωση του παλιότερου και πιο αναχρονιστικού φόρου του ελληνικού κράτους (εισήχθη το 1836) του χαρτοσήμου, με ένα νέο σύγχρονο τέλος, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που έδιναν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Ευχαριστώ τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άψογη συνεργασία. Ευχαριστώ ολόψυχα και τους δύο, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου προσέφεραν, καθώς και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις υπηρεσίες του για την εξαιρετική συνεργασία».
Ο νέος υφυπουργός Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αναγνωρίζω την ευθύνη και θα προσπαθήσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην οικονομική πρόοδο της χώρας μας. Καλή μας αρχή - και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και όλο το οικονομικό επιτελείο».
Τ. Θεοδωρικάκος: Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι και οφείλουμε να παταχθεί χωρίς συμβιβασμούς
«Συντονίζοντας τη δράση των υπηρεσιών και τη συνεργασία με το καταναλωτικό κίνημα, τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα, θα δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών για το εμπόριο, τη βιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργούμε στην πατρίδα μας».
Αυτό δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παραλαβής παράδοσης του υπουργείου Ανάπτυξης δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «Έχω 38 χρόνια ένσημα στη ζωή μου σκληρής δουλειάς. Αρκετά απ' αυτά έχω ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα. Επομένως ξέρω την αγορά καλά. Θέλω να πω απλά σε όλους: το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι. Αυτή οφείλουμε να παταχθεί. Ακόμα πιο αυστηρά και χωρίς συμβιβασμούς».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη να μου αναθέσει μία τέτοια μεγάλη ευθύνη», τον προκάτοχο του Κώστα Σκρέκα, αλλά και τους υφυπουργούς που θα τον πλαισιώσουν, την Ζωή Ράπτη και την 'Αννα Μάνη, τόνισε ότι αναλαμβάνει μία «δύσκολη αποστολή».
Όπως είπε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δύο μεγάλους στόχους που «συνδέονται με τη ζωή όλων των Ελλήνων και το μέλλον της πατρίδας. Το πρώτο αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας και την παταξη της αισχροκέρδειας. Με τους πολίτες, το καταναλωτικό κίνημα, τους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση υπηρεσιών και μηχανισμών που διαθέτει το κράτος θα κάνουμε τα πάντα για να πατάξουμε την αισχροκέρδεια και να απολαμβάνουν οι πολίτες αγαθά σε χαμηλές όσο το δυνατόν τιμές»
« Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε, συνδέεται με τις πολιτικές μας για το εμπόριο, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την προσέλκυση επενδύσεων. Να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στο μοντέλο παραγωγικότητας της χώρας που εξελίσσεται, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών».
Μάλιστα, τόνισε πως οι πολιτικές του υπουργείου σχετίζονται με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός των Ελλήνων να φθάσει τα 1.500 ευρώ. «Επομένως, συνέχισε, δίνουμε μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων και των Ελληνίδων» και συμπλήρωσε: «θαύματα δεν γίνονται απ' τη μια μέρα στην άλλη, αυτό όμως που γίνεται είναι πολύ σκληρή δουλειά στο πλευρό της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για μία δύσκολη μάχη που δόθηκε κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Όπως είπε: «Δώσαμε μία δύσκολη μάχη με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και ήδη τα μέτρα αποδίδουν καρπούς όπως καταγράφεται στους εθνικούς και ευρωπαικούς δείκτες αλλά η μάχη συνεχίζεται διότι η μάχη επιμένει».
Το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 60 υπουργούς και υφυπουργούς, με αλλαγές στις θέσεις πέντε υπουργών και 10 υφυπουργών, ενώ καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.
Νέος υπουργός Ανάπτυξης ορίζεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αντικαθιστά τον Κώστα Σκρέκα. Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται σε υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Νίκη Κεραμέως τοποθετείται επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αποχωρεί και τον Κώστα Τσιάρα να ορίζεται στη θέση του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαχείριση των επιπτώσεων του Ντάνιελ και του Ελίας.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικαθιστά τον Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης εισέρχεται ως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Στους νέους υφυπουργούς ο Χρίστος Δήμας αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη στη θέση στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η Ζωή Ράπτη επανέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ο Κώστας Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης, στη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη.
Από υφυπουργός Εργασίας ο Βασίλης Σπανάκης μετακινείται στο Εσωτερικών, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα παίρνει τη θέση της υφυπουργού Μαρίας Κεφάλα στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στη θέση της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου ορίζεται ο Βασίλης Οικονόμου, προερχόμενος κι αυτός από την ΚΟ και συγκεκριμένα την Ανατολικής Αττικής.
Ο Ιάσων Φωτήλας ορίζεται νέος υφυπουργός Πολιτισμού, ενώ στη θέση του Γιάννη Παππά στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Στέφανος Γκίκας με καταγωγή από την Κέρκυρα.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρήστος Κέλλας αντί του Σταύρου Κελέτση, ενώ ο Κώστας Καραγκούνης επανέρχεται στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Εργασίας.