Μ. Συρεγγέλα: Απαραίτητο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας στην πράξη
Eurokinissi/YIANNIS.PANAGOPOULOS
Eurokinissi/YIANNIS.PANAGOPOULOS
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μ. Συρεγγέλα: Απαραίτητο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας στην πράξη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως η πρώτη Γυναίκα Γραμματέας της ΝΔ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας ΝΔ , τονίζοντας ότι αν και νομοθετικά τα δυο φύλα είναι ίσα, είναι σημαντικό να αλλάξουν οι νοοτροπίες και να σπάσουν τα στερεότυπα. 

«Δεν ξέρω πότε θα πετύχουμε το στόχο. Αυτό όμως που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να πετύχουμε το στόχο και με νομοθετικές ρυθμίσεις» δήλωσε η κα Συρεγγέλα στην αρχή της συνομιλίας της με τη δημοσιογράφο ερωτηθείσα για το πότε θα επιτευχθεί ο στόχος δηλαδή, θα σταματήσει η είδηση ότι μια γυναίκα, για παράδειγμα, ανέλαβε ένα υψηλό αξίωμα είτε στο χώρο της πολιτικής είτε στο χώρο του επιχειρείν.

«Νομοθετικά γυναίκες και άντρες είμαστε ίσοι. Από το Σύνταγμα το 75 μέχρι και σήμερα βλέπουμε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και νομοθετικές ρυθμίσεις. Αλλά το πιο σημαντικό όμως είναι να αλλάξουν οι νοοτροπίες: Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Αλλά είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε πλέον μέσα από τα σχολεία να μαθαίνουν από πολύ μικρά τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ότι δεν υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές, ότι θα πρέπει να προσπαθούν και οι δύο μαζί για τα ίδια ακριβώς πράγματα. Και βλέπουμε πλέον ότι οι γυναίκες-πραγματικά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών-περνάνε στην ανώτατη εκπαίδευση».

«Το πιο σημαντικό είναι να βοηθάμε τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας «εκεί να σπάμε τα στερεότυπα ότι οι γυναίκες είναι για το σπίτι, ότι οι γυναίκες είναι μόνο για τα παιδιά. Δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε τις γυναίκες στο να μεγαλώνουν τα παιδιά, δηλαδή να μεγαλώνουν τους ανθρώπους που αύριο μεθαύριο θα ηγηθούν στην κοινωνία, αλλά μην τις εμπιστευόμαστε για θέσεις ευθύνης. Για αυτό και εγώ από την πρώτη στιγμή, όταν ανέλαβα αυτή τη θέση ευθύνης, δεν είπα, ωραία είμαι η μόνη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση αυτή, καμία άλλη. Πρέπει και εμείς οι γυναίκες να βοηθάμε άλλες γυναίκες και να στηρίζουμε, αλλά ταυτόχρονα και οι άντρες να βοηθάνε τις γυναίκες. Δεν είναι πόλεμος των φύλων, είναι πόλεμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το ιδανικό για μας θα ήταν να μη «γιορτάζουμε» την ημέρα της γυναίκας»

Όπως σημείωσε στο τέλος «σε σχέση με το παρελθόν, σίγουρα έχουν γίνει περισσότερα βήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο τέλειο και ότι έχει λυθεί το πρόβλημα. Το ιδανικό για μας θα ήταν να μη «γιορτάζουμε» την ημέρα της γυναίκας μέσα σε εισαγωγικά, τη γιορτή, να μη μιλάμε για τα γυναικεία δικαιώματα γιατί αυτά θα έχουν πλέον κατοχυρωθεί στην ουσία, στην καθημερινότητα και στην πράξη».