«Δεν θα βάλω κανένα ζήτημα στην υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας για το θέμα που προέκυψε με το ασυμβίβαστο του δημάρχου Αθηναίων και την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Κινήματος.
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε αρχικά στο MEGA αναφορικά με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις υποψηφιότητες, που αναφέρει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα» και για το εάν προκύπτει ζήτημα με τον Χάρη Δούκα.
«Εγώ είπα ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τροπολογία, που διαβάζω ότι είναι δική μου εφεύρεση, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ισχύει από το 2008 αυτή η τροπολογία επί Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ το 2013 έβαλα μια τροπολογία που δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Και για να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο, η τροπολογία τότε έλεγε ότι «απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος, από το κόμμα που κυβερνά να είσαι και στα κεντρικά όργανα του κόμματος». Το έκανα γιατί ήθελα να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας της χώρας ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μήνυμα από αυτές τις πρωτοβουλίες μου διότι βλέπουμε ότι το κράτος παραμένει λάφυρο ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας πυρήνες διαφθοράς και δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω γιατί τότε μπήκε αυτή η τροπολογία», τόνισε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει την διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαππας. Αυτός μου έστειλε το καταστατικό και εγώ τότε ως Γραμματέας το ανήρτησα με τον τότε πρόεδρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, στο διαδίκτυο. Στην ουσία, αυτή η κουβέντα για μένα είναι χωρίς κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την επιτροπή, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί. Θέλω να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι ισχύει τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοια θέματα η συζήτηση, αλλά στο τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, που θέλουμε να πάει η πατρίδα μας»
Αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ εσωκομματικά, είναι κάτι που το περίμενε; Ήταν προετοιμασμένος;
Όπως αποκρίθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «σε έναν βαθμό ήμουν προετοιμασμένος γιατί αυτό που εμφανίζεται σήμερα, ήταν ένα βασικό ζήτημα πολλών εμποδίων που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Απλά καλό θα ήταν, επειδή το να πας από το 8% στο 13% θέλει πολύ αγώνα, αλλά το να πας από το 8% στο 6%, δεν χρειάζεται τίποτα. Να είμαστε δίκαιοι στην αποτίμησή μας. Εγώ είμαι 2,5 χρόνια πρόεδρος. Σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, κέρδισε στην αυτοδιοίκηση, κέρδισε αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά του. Μάλιστα στις ευρωεκλογές, εμείς ανεβήκαμε. Και εγώ περίμενα – και δεν συμβιβάζομαι με το 13% – να πάμε ακόμη καλυτέρα. Όταν κάνεις μια δίκαιη κριτική – γιατί όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω – πρέπει να λες και ποιος είναι ο «άλλος» δρόμος. Καλό είναι, επειδή δεν υπάρχουν μάγια στην πολιτική, να μας πεις και πως θα γίνει. Εγώ με δικό μου σχέδιο κατάφερα το ΠΑΣΟΚ να γίνει από το 8% στο 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος».
«Η στρατηγική μου είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούμε αμφίπλευρα»
«Και επειδή ακούω πολλά για την κεντροαριστερά, η κουβέντα αυτή ανοίξει και το 2019. Από τα ίδια πρόσωπα με 32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΠΑΣΟΚ. Τώρα την ξανανοίγουν τα ίδια περιπ0ου πρόσωπα, με 13% ΠΑΣΟΚ και 15% ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία. Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τόπο μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι ένα σχέδιο, ρεαλιστικό και προοδευτικό. Ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα. Αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια, που δημιουργήθηκε, με έναν θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε», προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν μπαίνω σε παρασκηνιακά παιχνίδια με στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ισχυρές βάσεις σε αυτή την νέα του προσπάθεια, δεν ανεβοκατεβαίνει. Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι αλλάζοντας ηγεσία και σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρχηγού τους, θα είχαν μεγάλα ποσοστά, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Παρόλα αυτά είμαι θετικός σε αυτές τις πρωτοβουλίες, και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή αν υπάρχει ένα ζήτημα, που να μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αφορά λάθη της κυβέρνησης, σε μία κοινή στρατηγική, πχ για την ακρίβεια, για το ολιγοπώλιο, για τα Τέμπη. Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα, και επειδή έχασαν την καρέκλα, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου».
«Εγώ θέλω θέσεις και προτάσεις – Να είναι αναζωογονητική διαδικασία, όχι σύγκρουση φιλοδοξιών»
«Ας δούμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια «υπόσχεση» υπήρχε και εκεί πέρα. Και αντί να ανέβουν, συνέχισαν την πτωτική πορεία τους. Tα λόγια είναι εύκολα. Το να χτίζεις, να οικοδομείς θέλει μεγάλη προσπάθεια. Και μου κάνει εντύπωσή γιατί κάποιοί ξεχνούν την ιστορική μας διαδρομή. Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε το 1974 κυβέρνηση. Έγινε μετά από 7 χρόνια με αγώνα και προσπάθεια. Κανείς δεν είναι μάγος. Όλοι παλεύουμε, το θέμα είναι να είσαι χρήσιμος για την κοινωνία. Θέλω να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία. Ήμουν υποψήφιος και το 2017 και το 2021, κατέβηκα με ένα πρόγραμμα. Ο ευρωστρατός και η ειδική σχέση με την Τουρκία είναι πράγματα που τα εισήγαγα έργω θα πρώτη φορά. Η Πολιτική Προστασία, τα ζητήματα πρόληψης, τα εισήγαγα εγώ ως υποψήφιος και τα έκανα πρόγραμμα. Την στεγαστική κρίση: από το 2017 και το 2021 μιλάω για προγράμματα κοινωνικών κατοικιών για να αντιμετωπίσουμε την στεγαστική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως, «Όταν έχεις θέσεις βοηθάς και δεν κάνεις πασαρέλα. Εγώ θέλω θέσεις, προτάσεις για την κοινωνία, για το κόμμα, για να είναι μία διαδικασία αναζωογονητική και όχι μια σύγκρουση φιλοδοξιών. Χρήσιμο κόμμα, σημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης να τα «αγκαλιάζεις», να αγωνιάς, και να δίνεις λύσεις. Θα καταθέσουμε τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να υπάρχει επέκταση του επιδόματος ανεργίας από 3 μήνες αναλογικό έως 5. Δηλαδή όσο εργάζεσαι το καλοκαίρι, να αυξάνει το επίδομα αναλογικά. Έτσι καταπολεμάς την μαύρη εργασία, και βέβαια, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για την γυναίκα που είναι εποχιακά εργαζόμενη από 6 μήνες στους 9. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει μετά την ΝΔ».
«Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα, θέλω πολιτική συζήτηση – Να υπάρχει θεσμικός σεβασμός στο κόμμα»
Συγκεκριμένα είπε: «Οι υποψηφιότητες δεν είναι θέμα γενεών, ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος. Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα, θέλω πολιτική συζήτηση. Θέλω αυτή η διαδικασία που άνοιξε, πριν ολοκληρωθεί η θητεία μου για να κλείσει γρήγορα η εσωστρέφεια που κάποιοι δημιουργήσαν από το πρώτο βράδυ, διότι δεν μπορεί να καταρρέει η ΝΔ 13 μονάδες και αντί να αποτυπωθεί αυτό στις δημοσκοπήσεις, να της δίνουμε τον χρόνο ανάκαμψης. Βγαίνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και κατακεραυνώνουν τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, και δεν γίνεται καμία συζήτηση και ξαφνικά από το πρώτο βράδυ λες και καταστράφηκε το ΠΑΣΟΚ, να ανοίγει αυτή η ιστορία. Ενώ θα μπορούσε να ανοίγει θεσμικά στα όργανά μας και όχι με τον τρόπο που άνοιξε, κι που δεν είναι της κουλτούρας μου. Ο θεσμικός σεβασμός στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο αποδεικνύουμε και τον θεσμικό σεβασμό μας στο κράτος και των λειτουργιών της δημοκρατίας».