Ν. Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Ποια είναι η διαδικασία - Πώς θα λάβει τον φάκελο ο εκλογέας
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ν. Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Ποια είναι η διαδικασία - Πώς θα λάβει τον φάκελο ο εκλογέας

Πρόκειται για μια «ιστορική μέρα», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, την Πέμπτη στον ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη, αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο που παρουσιάστηκε την ίδια μέρα. 

«Άμα σκεφτεί κανείς ότι είμαστε και 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι επόμενες ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2024, ακριβώς 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα μας βρουν σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες – δεν θα έχουν κανένα πρακτικό εμπόδιο -. Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν ενώ είχαν αρθεί σε μεγάλο βαθμό κάποια εμπόδια νομικής φύσης μπορεί να έπρεπε ο άλλος να πάρει αεροπλάνο στην Αμερική για 2 -3 ώρες, να ταξιδέψει για να πάει στο προξενείο να ψηφίσει», είπε η Ν. Κεραμέως.

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός έδειξε τον φάκελο και εξήγησε πως θα τον λάβει όποιος εκλογέας δηλώσει 40 ημέρες πριν τις εκλογές (τέλος Απριλίου). Ο φάκελος θα περιέχει 5 στοιχεία – μεταξύ άλλων ένα έντυπο οδηγιών, ένα ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, στο πίσω μέρος του οποίου επιλέγεται ο ευρωβουλευτής που επιθυμεί (ο εκλογέας) και ο φάκελος επιστροφής. 

Στην ερώτηση αν υπάρχει κόστος η ίδια απάντησε: «Ο στόχος είναι όλο αυτό να είναι προπληρωμένο ή να γίνεται επιστροφή του ποσού, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι μόνο ότι οι απόδημοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρακτικό εμπόδιο αλλά αρχόμαστε και προβλέπουμε αυτό και για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Ελλάδα, πχ εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές. Ήταν και ένα εύλογο αίτημα της αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια της διαδικασίας, η υπουργός υπογράμμισε πως για να λάβουν τον φάκελο, οι πολίτες πρέπει να μπουν πρώτα στο σύστημα με τους κωδικούς Τaxisnet, όπου μετά θα λάβουν έναν επιπλέον κωδικό επαλήθευση στο κινητό - το λεγόμενο OTP. «Επομένως, διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του εκλογέα. Επίσης, ο εκλογέας παρακολουθεί την πορεία του φακέλου, ο φάκελος παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει, συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή στις εκλογές, τακτοποιείται και σε αυτό το επίπεδο είτε με αντίγραφο της ταυτότητάς του, είτε ψηφιακά».

Η Ν. Κεραμέως τόνισε ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που εφαρμόζουν επιστολική ψήφο σημειώνοντας πως η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες που δεν την εφάρμοζαν.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα προτού το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάλογος», είπε, επισημαίνοντας πως είναι μια ιστορική ευκαιρία και μια απάντηση για να αυξηθούν τα κίνητρα για τη συμμετοχή. «Η αποχή είναι μείζον ζήτημα, πρέπει όλους να μας απασχολήσει»

Σχετικά με το αν αυτή η διαδικασία επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, δήλωσε: «Βήμα, βήμα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Από εκεί και πέρα θα το δούμε στην πορεία, θα γίνει ένας εκτενής διάλογος». 

Πρόκειται για «ένα βήμα που βαθαίνει τη δημοκρατία», τόνισε.

Ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου παρουσιάστηκε την Πέμπτη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση από το υπουργείο Εσωτερικών.