Το Κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να επεκτείνει τα ίσα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υιοθεσία, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Όπως σημειώνουν, «η Ελλάδα αναμένεται να νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφύλων και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια την Πέμπτη, καθώς οι νομοθέτες εξέτασαν ένα νομοσχέδιο που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία και προκαλέσει την έντονη αντίθεση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας»
Αν και η Ελλάδα θα είναι η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, θα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που θα ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά τότε δεν προχώρησε στα ίσα γονικά δικαιώματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη συντριπτική επανεκλογή του πέρυσι. Είπε στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο μήνα ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
«Εκτός από την αναγνώριση του γάμου ομοφύλων, η νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για την υιοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς του ιδίου φύλου ως νόμιμων κηδεμόνων του παιδιού, ενώ μέχρι σήμερα αυτά τα δικαιώματα ισχύουν μόνο για τον βιολογικό γονέα», τονίζεται και παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού σήμερα από τη Βουλή που ανέφερε ότι «θα επηρεάσει επίσης την καθημερινή ζωή των ομόφυλων ζευγαριών», επιτρέποντας σε όσους έχουν παιδιά «να τα παίρνουν από το σχολείο, να μπορούν να ταξιδεύουν μαζί τους, να τα πηγαίνουν στο γιατρό».
Το νομοσχέδιο δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή τη δυνατότητα παρένθετης εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν παρέχει στα τρανσέξουαλ άτομα δικαιώματα ως γονείς.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλωσορίσει την προοπτική του γάμου ομοφύλων στην Ελλάδα.
Η Μαρία Γκαβουνέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενός ανεξάρτητου δημόσιου φορέα, χαρακτήρισε το μέτρο «εδώ και καιρό καθυστερημένο». Και η Στέλλα Μπέλια, η ιδρύτρια του Rainbow Families, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τις οικογένειες του ίδιου φύλου, χαρακτήρισε τη νομοθεσία «μια σημαντική νίκη για την οποία αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια».