Την ώρα που τα παζάρια με τον Όρμπαν στις Βρυξέλλες έβγαζαν από τη «μαύρη» λίστα των κυρώσεων των Πατριάρχη Κύριλλο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον τσελίστα του Πούτιν αλλά και στις εταιρίες που διαχειρίζονται κότερα τα οποία χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας αλλά και άλλοι στενοί του συνεργάτες. Ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντουγκίν είναι ο πιο στενός φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει βαπτίσει τη μία του κόρη και το όνομά του είχε βρεθεί στις λίστες του Παναμά με off shore εταιρείες που διαχειρίζονταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα προειδοποιούν πως οι κυρώσεις θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με Ολιγάρχες και επιχειρηματίες
Οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ εμφανίζονται να εμβαθύνουν τις έρευνες αναφορικά με τους Ρώσους oλιγάρχες και επιχειρηματίες που συντηρούν ουσιαστικά μέσω του πλούτου του το καθεστώς Πούτιν και κατ' επέκταση τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό «χτυπούν» στο μαλακό υπογάστριο του Ρώσου Προέδρου βάλλοντας κατά του περιβάλλοντός του. Έτσι εκτός από τη Μαρία Ζαχάροβα που έχει αναλάβει το ρόλο των επιθέσεων σε βάρος όλων των «αντιπάλων» ως εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών (οι αναφορές της κατά της Ελλάδας έχουν προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις και αντιδράσεις) οι κυρώσεις ακουμπούν και τον νονό της κόρης του Ρώσου προέδρου που προέρχεται από τον λεγόμενο «κύκλο της Αγίας Πετρούπολης»
Τον κύκλο που αποτελεί τους πιο πιστούς φίλους του και οι οποίοι μεταξύ άλλων διαχειρίζονται και τη διείσδυση στην Ευρώπη μέσω μέσων ενημέρωσης, Ρώσων επιχειρηματιών και φυσικά της επιχείρησης «ορθόδοξη συμμαχία» που συμπεριλαμβάνει την περίπτωση των ρωσικών εκκλησιών και μοναστηριών όπως αυτά του Αγίου Όρους.
Ο Σεργκέι Ρολντουγκίν είναι πράγματι βιρτουόζος τσελίστας. Το όνομά του δε φιγουράρει μεταξύ των λεγόμενων oλιγαρχών ούτε και εμφανίζεται μεταξύ αυτών που επιδεικνύουν τον πλούτου τον οποίο απέκτησαν μέσα από την εκμετάλλευση του ρωσικού καθεστώς και των πηγών της ρωσικής επικράτειας.
Είναι ο νονός της μίας κόρης του Πούτιν. Είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο από την παιδική του ηλικία και θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ως το πρόσωπο που έχει αναλάβει τη θωράκιση του υπεράκτιου πλούτου του. Χαμηλών τόνων ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «αδελφό του» με τη γνωριμία των δύο ανδρών να ξεκινά περίπου το 1977. Φέρεται να διαθέτει όμως μετοχές στη Rossiya Bank, ενώ στην αποκάλυψη που αφορούσε στα Panama papers εμφανίζεται συνδεδεμένος με τέσσερις off shore εταιρείες που διατηρούσαν συναλλαγές με τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Η μια εξ αυτών των εταιρειών εμφάνιζε κύκλο εργασιών περί τα 2 δισ. δολάρια ενώ στις άλλες τρεις υπήρχαν περίπου 200 εκατ. δολάρια.
Ο τσελίστας του Πούτιν έχει δημιουργήσει και ένα fund που μαζεύει χρήματα για χαρισματικά παιδιά. Χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ρούβλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από ιδιώτες που καταβάλουν τον οβολό τους είτε για να διαθέτουν πρόσβαση στο δεξί χέρι του Πούτιν είτε για να εκπληρώσουν δεσμεύσεις προς το καθεστώς του Κρεμλίνου.
Ο Ρολντουγκίν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα των ΗΠΑ σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στην οποία μάλιστα αναφέρεται ως «θεματοφύλακας του υπεράκτιου πλούτου του Προέδρου Πούτιν»
Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις και σε σειρά εταιρειών που ασχολούνται με την ενοικίαση πολυτελών σκαφών. Εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που διαθέτουν γιοτ τα οποία εμφανίζεται να προτιμά για τις μετακινήσεις και τις διακοπές του ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος και οι πιο στενοί του συνεργάτες.
Μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί πως ορισμένες από τις εταιρείες αυτές και οι σχέσεις των ιδιοκτητών με τον Πούτιν δείχνουν μια απ ευθείας σχέση ακόμη και ιδιοκτησιακή του Ρώσου προέδρου, η οποία όμως είναι αφανής.
«Η OFAC στόχευσε επίσης δύο επιπλέον γιοτ που συνδέονται με τον Putin, τη Shellest και τη Nega , τα οποία ανήκουν στη ρωσική εταιρεία Non-Profit Partnership Revival of Maritime Traditions (Revival of Maritime Traditions) και στη ρωσική θυγατρική της Company Limited Liability Company Gelios(LLC Gelios), αντίστοιχα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνοντας προς την πλευρά του Ρώσου προέδρου στον υπεράκτιο πλούτο του οποίου έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές του.
Την ίδια στιγμή υπό εξέταση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των 2.600 Ρώσων και ρωσικής καταγωγής ολιγαρχών και επιχειρηματιών. Η έρευνα ξεκινά από το 2000 και αφορά στην πορεία τους, στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν προωθώντας τα συμφέροντα του καθεστώτος που εδρεύει στο Κρεμλίνο.
Οι κυρώσεις θα συνεχιστούν και οι πιέσεις προς τις Βρυξέλλες είναι ισχυρές προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και ως προς τις λίστες που καταρτίζονται αλλά και ως προς τις έρευνες που απαιτούνται δεδομένου ότι αφορούν και πρόσωπα που κατάφεραν να αποκτήσουν σε βάθος χρόνου ευρωπαϊκή ιθαγένεια.