Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Επισήμως διαψεύδεται, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις. Με κάθε τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως όλα δείχνουν πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Όσο περνούν οι μέρες ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019, όταν και ολοκληρώνεται τυπικά η κυβερνητική θητεία.
Μπορεί ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και κάθε προκάτοχός του, να επιθυμεί την παραμονή στην εξουσία μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως τελικά ένας εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πατήσει το κουμπί των εκλογών. Ο παράγοντας αυτός έχει συγκεκριμένο όνομα και δεν είναι άλλος από τις Βρυξέλλες. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι θεσμοί συμφωνήσουν ή όχι στην αναβολή των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες είναι ψηφισμένες από την κυβέρνηση να ισχύσουν από την πρωτοχρονιά του 2019.
Το αίτημα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά και αναμένεται να μπει πιο επιτακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων, μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου.
Η νέα μείωση λοιπόν ή μη στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων θα αποτελέσει το φιτίλι αλυσιδωτών εξελίξεων. Τα σενάρια είναι αρκετά με άξονα την συγκεκριμένη εξέλιξη:
- Υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή της περικοπής, τότε ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, προκηρύσσοντας διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα κάνει τις εκλογές πριν το τέλος του 2018, πιθανότατα τον Οκτώβρη.
- Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι σε περίπτωση μη αναβολής των μειώσεων ο πρωθυπουργός θα στήσει κάλπες λίγο πριν ή λίγο μετά τον Ιανουάριο του 2019, μέσα σε κλίμα «ελεγχόμενης» έντασης με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους και θα καταστήσει υπεύθυνους για το ότι οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους, παρά την μεγάλη συνέπεια στους οικονομικούς στόχους που έχει δείξει η κυβέρνηση.
Όποια τελικά και αν είναι η κατάληξη, ένα είναι σίγουρο. Οι Βρυξέλλες καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτό το δύσκολο γρίφο θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμα παράμετρο, που έχει τη δική της σημασία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η πρόσφατη παρουσία Μοσκοβισί στην Ελλάδα και το «παράθυρο» που άφησε για αναβολή των μειώσεων των συντάξεων αποτέλεσε ένα λάθος τακτικής του κ. Τσίπρα, ένα αυτογκόλ του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, πολύ δύσκολα η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ αλλά και οι δορυφόροι της θα έκαναν αποδεκτό ένα «δώρο» προς τον κ. Τσίπρα, το οποίο κόμισε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Με άλλα λόγια η επίσκεψη Μοσκοβισί και η συζήτηση για τις συντάξεις εκείνων των ημερών αντί να βοηθήσει, αντιθέτως προκάλεσε τα αντανακλαστικά της συντηρητικής Γερμανίας και των χωρών που βρίσκονται κοντά της, εντάσσοντας την πιθανή αναβολή σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα στην άτυπη ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν παρότι στην ΝΔ το βασικό σενάριο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το τί τελικά θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας. Για την ΝΔ το αίτημα για εκλογές είναι μόνιμο και επιτακτικό.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επιμελητηρίων της χώρας.
«Οι εκλογές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για τον τόπο έτσι ώστε να μην βουλιάξουμε σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.