Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Oποιος νομίζει ότι μία συνάντηση είναι αρκετή για να αλλάξει πολιτική και απόψεις ο Ταγίπ Ερντογάν προφανώς και δεν έχει ιδέα για το πώς κινείται ο Τούρκος πρόεδρος. Μην ξεχνάμε ότι λόγια και δεσμεύσεις του κ. Ερντογάν, που και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί και τελικά έμειναν σε απολύτως θεωρητικό επίπεδο, μια και ποτέ δεν πέρασαν στο πεδίο της πράξης.
Φαίνεται πως η παραπάνω διαπίστωση δεν ήταν κάτι το άγνωστο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας.
Όποιος μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν στον 15ο όροφο των γραφείων του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη θα αντιλήφθηκε ότι ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών ήταν από την αρχή χαμηλός.
Ουδείς περίμενε ότι όλα θα αλλάξουν ως δια μαγείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μία περίοδο όπου η προκλητικότητα και οι απειλές προς την Κύπρο δίνουν και παίρνουν.
Η συνάντηση των δύο για κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτή πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, μια και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα με ειλικρίνεια, όπως επιμένει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει και αυτόματα ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δηλώνει οπαδός της σχολής σκέψης η οποία έχει ως άξονα της την άποψη ότι «παρά τα όποια προβλήματα πρέπει πάντα να γίνεται διάλογος», η πρώτη γνωριμία με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν πέρασε χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως φαίνεται να υπήρξαν και «μικροτζαρτζαρίσματα» ανάμεσα στους δύο ηγέτες με αποτέλεσμα να βγουν δύο κίτρινες κάρτες προς την τουρκική πλευρά. Δύο κάρτες οι οποίες υποδηλώνουν και την τακτική που θα ακολουθηθεί στο προσεχές διάστημα:
Η πρώτη έχει να κάνει με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άλλη με τις ευθύνες της γειτονικής χώρας στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Μπορεί λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος να μην έδειξε σημάδια απολυτότητας όμως το καλό αυτό κλίμα δεν δείχνει να παρασύρει την ελληνική πλευρά που περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Αν έχουμε κάτι χειροπιαστό στην περίπτωση της Κύπρου και κάτι χειροπιαστό στο ζήτημα των ροών τότε θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε πηγή που ήταν παρούσα στην συνάντηση.
Με άλλα λόγια παρότι στην ατζέντα βρέθηκαν κυρίως θέματα που ενώνουν και όχι εκείνα που που περιέχουν μεγάλες «γωνίες» έγινε σαφές ότι για την ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν δύο μεγάλα «ΑΝ» προς την Τουρκία, στα οποία αναμένεται η αξιολόγηση των επομένων τουρκικών κινήσεων.
«Περιμένουμε να δούμε απτά αποτελέσματα. Ποια είναι αυτά;
Από την μία η στάση της Τουρκίας κυρίως σε σχέση με την Κύπρο και ο μετριασμός των προκλήσεων προς την μεγαλόνησσο. Από την άλλη ως χειροπιαστό αποτέλεσμα θα θεωρήσουμε οι ροές να περιοριστούν στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του χρόνου», είπε στο liberal.gr στέλεχος που γνωρίζει τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και από αυτό τον παλιό κανόνα δεν εξαιρείται ούτε και ο Ταγίπ Ερντογάν.