Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Συνέχεια στην κοινοβουλευτική παρωδία που έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον… προτρέπει να μην αλλάξει τίποτα στον Κανονισμό και απλά να προστρέξει για μια γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Στο σύνολο της η επιστολή του Πρωθυπουργού δείχνει πως υπήρχε συνεννόηση με τον Νίκο Βούτση για ανάληψη «πρωτοβουλίας» από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται να δίνει εντολές και κατευθύνσεις για μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά και μόνο το Κοινοβούλιο όπου η κυβέρνηση τυπικά δεν δύναται να παρεμβαίνει. Άλλωστε για αυτό το λόγο υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής που συντάσσεται από το ίδιο το Κοινοβούλιο. Για αυτό το λόγο η Βουλή έχει και ξεχωριστό προϋπολογισμό.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία»! Εν ολίγοις, επιχειρείται να εμφανιστεί ως θιγόμενος ο πρωθυπουργός για να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά οι έντονες αντιδράσεις ενώ μπαίνει στο τραπέζι και το χαρτί της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Η οποία θα κληθεί πιθανώς να γνωμοδοτήσει σχετικά με το άρθρο που προβλέπει τη διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει κάτω από πέντε βουλευτές, που έχουν εκλεγεί με αυτήν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση, υποστηρίζει παράλληλα ότι δεν είναι εκβιαζόμενος, ενώ ισχυρίζεται ότι «δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί». Ως εκ τούτου καλεί τον κ. Βούτση να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ΚτΒ, την ώρα που την περασμένη Παρασκευή ο τελευταίος είχε παρέμβει ως προς την αναστολή παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου!
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πριν από μια εβδομάδα που είχαν επικοινωνήσει εξέφρασε στον κ. Βούτση τον προβληματισμό του «για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
«Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα χθες είχε πει ο κ. Βούτσης στον Αθήνα 9,84.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ορθά ο ΠτΒ ανέλαβε πρωτοβουλία να συζητήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
«Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο», λέει και προσθέτει: «Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».