Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με τον Γιάννη Δραγασάκη να καλεί την ΝΔ να συντάξει την πρότασή της για τους συνεπείς δανειολήπτες ώστε να προστεθεί στη διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι φορείς είχαν εκφράσει ενστάσεις και σοβαρούς προβληματισμούς για τη ρύθμιση, συνεχίστηκε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Ειδικότερα, οι φορείς περίπου συμφώνησαν ότι το εύρος της προστασίας μειώνεται, καθώς επίσης ότι δημιουργούνται ανισότητες, ενώ προτάθηκαν και ορισμένες βελτιώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν με τη νέα διάταξη καλύπτονται περί το 70% των δανειοληπτών, ήτοι 150.000 δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον Η. Πλασκοβίτη θα ενταχθούν στη ρύθμιση λιγότερα από 8,5 δις εκ των περίπου 85 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Οι άνθρωποι που θα περιέλθουν στις διατάξεις θα είναι σαφώς λιγότεροι. Κάτω από το 10% η επίπτωση της νέας ρύθμισης».
Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ηλίας Πλασκοβίτης τόνισε αρχικά ότι η εκτίμησή τους είναι ότι «δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένουμε με βάση τις διατάξεις που βλέπουμε». Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο ο έλεγχος θα πρέπει να επεκτείνετε και στους εγγυητές των δανείων, όχι μόνο στους δανειολήπτες.
«Το να μη θεωρούμε ότι πρέπει να αξιολογείται κι ο εγγυητής κατά γνώμη μας δεν έπρεπε να είναι έτσι», είπε και προσέθεσε ότι θα έπρεπε να μπει ένα κριτήριο σχετικά με τον αν είναι εφικτό ο δανειολήπτης να ανταποκριθεί στη ρύθμιση που θα του επιβληθεί.
Τέλος εντάσεις εξέφρασε σχετικά με το τρόπο που κρίνεται η εμπορική αξία ενός ακινήτου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καθυστέρηση, διότι «ο νόμος αναφέρεται στην εμπορική αξία για ύψος εξόφλησης οφειλής χωρίς να λέει πως ακριβώς προκύπτει αυτή η εμπορική αξία. Φοβάμαι ότι ίσως οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές και καθυστερήσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Μιχάλης Κούβαρης εξήγησε ότι το όριο των 130.000 ευρώ είναι αρκετά χαμηλό, ενώ ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς για παράδειγμα το όριο καταθέσεων 15.000 ευρώ πρέπει να αφορά είτε ατομικούς λογαριασμούς είτε με συνδικαιούχους άμεσα εξαρτώμενα μέλη, διότι -όπως είπε- ιδίως ηλικιωμένοι βάζουν συνδικαιούχους έτερα πρόσωπα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, αφού χαρακτήρισε τελείως υποτιμητικό να μιλούν οι φορείς μόνο πέντε λεπτά, αποδόμησε την κυβερνητική πρόταση. Είπε ότι ο νόμος περιορίζει το δικαίωμα προστασίας σε μεγάλο αριθμό προσώπων και αποτελεί υποχώρηση σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη ενώ υπογράμμισε ότι όριο 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες κι ανισότητες. Ο ίδιος εξήγησε ότι πλέον προστασία θα απολαμβάνουν ακίνητα που εκτιμώνται στα 80.000 με 100.000 ευρώ αφού πλέον οι τόκοι έχουν υπερβεί το αρχικό κεφάλαιο του ακινήτου. Έδωσε, δε, και ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο ένας άνεργος δύναται να μπει στη ρύθμιση, την ώρα που κάποιος με πολυτελές όχημα και σπίτι μπορεί να υπαχθεί!
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, μολονότι τόνισε ότι η ρύθμιση θα επιφέρει ανακούφιση στις επιχειρήσεις, επισήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στα όρια για τα δάνεια, π.χ. για επιχειρήσεις είναι παραπάνω 250.000 ευρώ.
Τέλος, η γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 150.000 δανειολήπτες, δηλαδή περίπου ένα ποσοστό 70%. «Σκοπός της νέας διάταξης δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα γενιά προβληματικών δανείων αλλά να εξασφαλίσουμε ως κοινωνικοί εταίροι μία προστασία σε όσους το έχουν ανάγκη», είπε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή.