Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, καθώς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος των βουλευτών του, από τον Άρειο Πάγο, ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής τους Γιώργος Μανούσος, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ότι με ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες οδήγησε κατηγορούμενη σύσσωμη της Κ. Ο του κόμματος.
Η ανεξαρτητοποίηση γίνεται λίγα λεπτά μετά την παραγγελία άσκησης ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μανούσος, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη για ηθική αυτουργία.
Η επιστολή του βουλευτή των Σπαρτιατών
«Αξιότιμε κ. Τασούλα,
Κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του Προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασίλειου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την Κ.Ο των Σπαρτιατών.
Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή είχε να κάνει με την πεποίθηση μου ότι η Ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της.
Η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπεια μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ, θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύθηκαν.
4 Απριλίου 2024
Γεώργιος Μανούσος
Βουλευτής Β΄2 Δυτικός Τομέας Αθηνών»
Να σημειωθεί ότι με την αποχώρηση του κ. Μανούσου απομένουν 10 βουλευτές των Σπαρτιατών, δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός για το σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα μια ανεξαρτητοποίηση τότε παύεται, βάσει Κανονισμού της Βουλής, να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αναλυτικότερα, ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15, παρ. 1) αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό της Βουλής ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται στους δέκα (10). Ωστόσο, μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να περιοριστεί στους πέντε (5), αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν, έλαβε μέρος στις γενικές βουλευτικές εκλογές με συνδυασμούς του, τουλάχιστον, στα δύο τρίτα (2/3) των βασικών εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό εκλογικής δύναμης, τουλάχιστον, ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας (άρθρο 15 παρ. 2 ΚτΒ). Η τελευταία ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.
Πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά έδρανα της Βουλής αναφέρουν ότι θα υπάρξει και άλλη μια ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των Σπαρτιατών, του Ιωάννη Δημητροκάλη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από οποιαδήποτε πηγή.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, αλλά και κατά του Ηλία Kασιδιάρη, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.
Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:
1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ
2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ
3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ
4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ
5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ
6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ
7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ
8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ
9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ
10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ
Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.
Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.
Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».
Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και "Don Corleone"», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.