«Όταν είχε δυνατότητα να κάνει συμμαχίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, επέλεξε τον κ. Καμμένο και όχι την Αριστερά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις συμμαχίες της Αριστεράς, μνημονεύοντας φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος τον καβαλάρη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάμαι ότι θα την πληρώνει στα επόμενα χρόνια».
Κρατικός Προϋπολογισμός
«Έχουμε ακόμα φουρτούνες μπροστά μας αλλά βλέπω και το λιμάνι στον ορίζοντα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας εν συνεχεία στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2022.
Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2022, ότι θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα «θα σηκωθεί πάλι όρθια με επενδύσεις και εξαγωγές». Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, σημείωσε ότι φέτος, έχουμε πολύ ακριβό φυσικό στην Ευρώπη. Αυτό είναι που κυρίως μας απασχολεί, «διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά, στο βαθμό που μπορούμε».
Προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε ότι δεν εμπεριέχεται κάποια αύξηση φορολογικών συντελεστών στην αύξηση των εσόδων: «Αντίθετα, θα ισχύσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως για το ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο για μια σειρά κατηγορίες».
Όσο για το πόσο είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται το σχετικό ποσό στις σελίδες του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε 57 δισ. ευρώ.
Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών
Με την ευκαιρία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλες οι πτέρυγες της Βουλής «να ασχοληθούν με το πώς οι κοινωνικές δαπάνες θα πιάνουν περισσότερο τόπο.
«Για παράδειγμα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, «δίνουμε πολλά χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια, και ξέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μάς δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που έχουν. Συνεπώς, μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια, παίρνουν χρήματα από το κοινωνικό κράτος, ενώ στην πράξη, αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν φοροδιαφυγή».
«Τέτοια θέματα θα έπρεπε να μας απασχολούν, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο αποτέλεσμα για τους φόρους που δίνουν», συμπλήρωσε.