Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις οπαδικής βίας έστειλαν το μεσημέρι της Τρίτης (12/12) οι συναρμόδιοι υπουργοί προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης, που επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη. Οι δύο υπουργοί αιτήθηκαν από την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για όλα τα περιστατικά που σχετίζονται με δράσεις εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού.
Παράλληλα, κατέθεσαν φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα. Ως προς τον επίμαχο κατάλογο των χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».
Επίσης, προσκομίστηκαν στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 2007). «Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».
Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία κ.λπ.
Εξερχόμενοι από τον Άρειο Πάγο, οι δύο υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με τον Γ. Βρούτση να χαρακτηρίζει την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «υψηλού συμβολισμού» και να προσθέτει πως η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του αθλητισμού».
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα στη μάχη κατά της οπαδικής βίας», υπογράμμισε ο Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι «διαχρονικά η οπαδική βία ξεπερνάει τον χώρο του αθλητισμού και αγγίζει συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα».
Από την πλευρά του, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσκόμισε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας σε περιστατικά που σχετίζονται με δράσεις εγκληματικών οργανώσεων».
«Θέλουμε να φτάσουμε στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της οπαδικής βίας», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο υπουργών
Γιάννης Βρούτσης: «Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βρεθήκαμε σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σήμερα για να καταθέσουμε ενώπιόν της πολύ ουσιαστικά στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την οπαδική βία. Είναι ο συμβολισμός μεγάλος γιατί είμαστε αποφασισμένοι με την ενέργεια αυτή και τη σημερινή επίσκεψη να αποδείξουμε και αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα στη μάχη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στα γήπεδα, την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους, την ασφάλεια και τις αξίες του αθλητισμού.
Ταυτόχρονα η παρουσία των στοιχείων που παραθέσαμε, ο κάθε υπουργός από την πλευρά του και το δικό του χαρτοφυλάκιο, έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν διαχρονικά ότι αυτή η οπαδική βία, η οποία υπάρχει στο σύστημα του αθλητισμού της χώρας μας, που ξεπερνάει όμως τα όρια του αθλητισμού, συνδέεται διαχρονικά και με πρόσωπα, ξεπερνάει πολλά πράγματα και έρχεται σήμερα να μπει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν διαμέσου ξύλοδαρμών διαιτητών, καταγγελίες οι οποίες έχουν γίνει από τους δημοσιογράφους για ξυλοδαρμούς, καταγγελίες διαχρονικά στους εισαγγελείς ότι είναι πραγματικά περιστατικά συνδυαζόμενα με όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα, τα επεισόδια τα απαράδεκτα που πρέπει να συσχετιστούν, να αναδειχθούν και να αναβαθμιστούν. Η πολιτεία και η κυβέρνηση είναι εδώ παρούσα για να δώσει ένα τέλος σε αυτή την πανδημία, τη μάστιγα που υπάρχει την απαράδεκτη και θα το πολεμήσουμε και θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους, μέχρι να φέρουμε τα τελικά αποτελέσματα που επιθυμούμε όλοι».
Γιάννης Οικονόμου: «Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης όλης της διαδικασίας με σκοπό να φθάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και τον ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω ότι τα στοιχεία που δώσαμε στη κυρία εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι η διαδικασίες και έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά της αγέλες των χούλιγκαν αλλά και όσους ενδεχομένως τους ανέχονται ή τους υποκινούν».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέτρα, μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Κατά τα λοιπά, η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, τόνισε ότι θα ζητήσουν «να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό».
Επιπρόσθετα, ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι «θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα, ο κ. Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι σε ένα αθλητικό γεγονός που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις που είναι τελείως, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στα γήπεδα και φωνές που λένε να είναι η αστυνομία στα γήπεδα και να κάνει τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να σταθμίσουμε ξανά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της στα γήπεδα» είπε.
Αγώνες Super League χωρίς θεατές
Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Έτσι, χωρίς την παρουσία θεατών θα γίνουν οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ τους επόμενους δύο μήνες, ενώ σε όλα τα γήπεδα θα μπουν κάμερες και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων.
Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.
Θα εκδοθεί σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολούθων προϋποθέσεων:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1.
- Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Κάμερες στα γήπεδα
Μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία.
Ανάλογα με τη χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών. Θα δημιουργηθεί ειδικό δωμάτιο, όπου θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα χειρίζονται τις κάμερες και θα ζουμάρουν στην κερκίδα ή τις κερκίδες που γίνονται τα επεισόδια.
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει καταγραφικό που θα καταγράψει όλες τις σκηνές βίας, και το οπτικό υλικό σαν αποδεικτικό στοιχείο θα συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα
Ο κάθε φίλαθλος, όταν αγοράζει το εισιτήριο θα δίνει το ΑΚΜΑ του, τα στοιχεία ταυτότητας, και έτσι το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό.
Το εισιτήριο εκτός τα προσωπικά του στοιχεία θα καταγράφει την θύρα, την σειρά και τον αριθμό της θέσης που κάθεται ο κάθε φίλαθλος.
Έτσι όταν γίνονται επεισόδια θα βλέπουν από τις κάμερες σε ποια θέση κάθονταν οι ταραξίες και θα τους εντοπίζουν από το ονομαστικό εισιτήριο.
Επίσης, όταν μπαίνουν στο γήπεδο θα γίνεται και ταυτοπροσωπία, μήπως είναι άλλος αυτός που αγόρασε το εισιτήριο και άλλος αυτός που το χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Κατάθεση 18χρονου: Τι είπε για τον «καθοδηγητή» και τις οδηγίες ρίψης της φωτοβολίδας
«Πάρτη, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους» φέρεται από καταθέσεις στις αρχές να είναι η οδηγία που έδωσε ο ''καθοδηγητής'' των οπαδών στον 18χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι έριξε ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.
Στο υλικό της προανακριτικής διαδικασίας, αναφέρεται ότι:
«Την 21:20΄ ώρα περίπου της 7-12-2023, εκτυλίχθηκαν επεισόδια, μεταξύ οπαδών της ομάδας του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. και Αστυνομικών Δυνάμεων, σε κοντινή απόσταση από το Κλειστό Γυμναστήριο Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ, ανάμεσα στις ομάδες του Ο.Σ.Φ.Π. και του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του Αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης από ναυτική φωτοβολίδα που τον χτύπησε στα κάτω άκρα.»
Σε άλλο σημείο του υλικού αναφέρεται:
«Όταν ξεκίνησαν κάποιοι από τους οπαδούς του Ολυμπιακού να βγαίνουν έξω από το γήπεδο και να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών» ο 18χρονος τους ακολούθησε. Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους οπαδούς είπε χαρακτηριστικά «πάμε έξω στους μπάτσους».
Αφού εξήλθαν του γηπέδου, ο ίδιος άνδρας του έδωσε μία ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς τον να τη ρίξει προς το μέρος των Αστυνομικών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους
Αφού πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, βλέποντας τους υπόλοιπους οπαδούς που ήταν δίπλα του να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα στους Αστυνομικούς» ο 18χρονος «θέλησε να ρίξει τη φωτοβολίδα που κρατούσε στον αέρα, πλην όμως αφού την εκτόξευσε, εκείνη χτύπησε στο έδαφος και στη συνέχεια τραυμάτισε κάποιον Αστυνομικό στο πόδι του».
Στα χνάρια του «καθοδηγητή» η ΕΛ.ΑΣ.
Όλα δείχνουν πως οι Αρχές είναι ήδη κοντά στον… «καθοδηγητή», για τον οποίο μίλησε από την αρχή ο 18χρονος, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης και αποτελεί βασικό κομμάτι της έρευνας.
Σημειώνεται ότι η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν ήταν μόνο ένα άτομο αλλά τουλάχιστον ακόμα τρία με τέσσερα τα οποία μετά την επίθεση έφυγαν από το σημείο.
Δύο άτομα στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια
Στην ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν πληροφορίες στις 9-12-2023, και συγκεκριμένα ανώνυμες καταγγελίες σχετικά με άτομα που πιθανόν σχετίζονται με την επίθεση.
Το ένα άτομο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο 18χρονος, ενώ το δεύτερο ένας 26χρονος με τα αρχικά Χ.Μ.
Όσον αφορά τον 26χρονο, εντοπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο σπίτι του στο Περιστέρι και προσήχθη.
Ο 26χρονος φέρεται ότι ενώπιον των αστυνομικών υποστήριξε πως δεν είχε καμία σχέση με τον τραυματισμό του αστυνομικού, αν και είχε πάει στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» πριν από τον αγώνα.