Η ευρωπαϊκή «μάχη» για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου έχει, παρά τα επιμέρους χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, έναν κοινό «αντίπαλο» για τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, που υψώνονται στους κόλπους των «27».
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού τέτοιες φωνές αντανακλούν και ενδυναμώνονται και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστικές του κλίματος, άλλωστε, οι αναφορές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το AfD της Γερμανίας, αλλά και του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία που βρίσκει λύσεις, χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λεπέν και Σαλβίνι, ούτε τους εγχώριους φίλους του Πούτιν».
Από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κωδικοποίησε» τη στρατηγική που η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει τους επόμενους δύο μήνες, έχοντας απέναντί της το διπλό μέτωπο της αντιπολίτευσης, από τα δεξιά και από τα αριστερά της.
Μια στρατηγική, που φαίνεται να «παίρνει» ο ίδιος πάνω του, με χαρακτηριστική την αποστροφή του «κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές κρύβει και το δικό μου όνομα» κι έχει τριπλή στόχευση: το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επιβεβαιώνει την πολιτική σταθερότητα, να αναδειχθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά και οι προκλήσεις, τις οποίες η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα και απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις. Στα «χαρτιά» της κυβέρνησης και η οικονομία, με ευθεία σύγκριση της σημερινής θετικής πορείας και των προοπτικών, που δημιουργούνται με την περίοδο της δεκαετούς κρίσης.
Αφετηρία για την κυβέρνηση είναι προφανώς τα εκλογικά ποσοστά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, μέτρο σύγκρισης, ωστόσο, θεωρούνται τα ποσοστά, που κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή το 33%. Στο «μικροσκόπιο» του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, που έχουν αποτυπώσει και τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, το συμπέρασμα, που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει και στην κάλπη των ευρωεκλογών, ποσοστό, που θα κυμαίνεται από 31% έως 35%, στις πιο ενθαρρυντικές προβλέψεις, σε κάθε περίπτωση ποσοστό, που θα ξεπερνά τον πήχη, που ατύπως έχει τεθεί, του 30%.
Βασικό διακύβευμα για την κυβέρνηση στις 58 ημέρες, που απομένουν, να γίνει σαφές ότι η κάλπη των ευρωεκλογών έχει σημασία, επομένως δεν επιτρέπεται ούτε η αποχή, ούτε η αδράνεια, ούτε η αδιαφορία, ούτε η χαλαρή ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διπλό χαρακτήρα, ευρωπαϊκό και εθνικό και περιέγραψε τον κίνδυνο της επόμενης ημέρας, να «παραμορφωθεί», όπως είπε η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες και να περάσει η χώρα σε μια περίοδο πειραματισμών, για την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια.
Η συσπείρωση των δυνάμεων, που στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτή την ώρα, για το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε αφενός στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι «καμιά επιμέρους διαφωνία δεν εννοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη», επανέφερε, αφετέρου, την ευθεία σύγκριση, που επιδιώκει με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο ταύτισε με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο επέκρινε ότι βάφει στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.
Στο «κάδρο» και ο Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να αναδείξει και τον πατριωτικό της λόγο, με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της διεθνούς θέσης της χώρας.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στα αντιπολιτευτικά «πυρά» για μια σειρά θεμάτων, τις παρακολουθήσεις, που επανέρχονται στο προσκήνιο, την τραγωδία των Τεμπών, για την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί για εργαλειοποίηση την αντιπολίτευση, τα θέματα ασφάλειας, που αναδεικνύουν αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιορίζει ως διαχρονικές παθογένειες.
Βασικός άξονας αυτής της απάντησης θα είναι η παραδοχή ότι όντως υπάρχουν προβλήματα, ταυτόχρονα, όμως, ότι αυτά δεν πρέπει να οδηγούν σε ακύρωση όσων έχουν ήδη επιτευχθεί και η δέσμευση ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «παραμορφωτικό καθρέφτη» που μπορεί να μετατραπεί σε «νάρκη, που θα ανατινάξει όσα κατακτήσαμε από το 2019 έως τώρα», θα είναι ουσιαστικά ο κίνδυνος και το δίλημμα, που θα θέτει η κυβέρνηση στους πολίτες, επαναφέροντας την πολιτική σταθερότητα ως το μείζον διακύβευμα της κάλπης.
Η «μάχη πόρτα πόρτα», όπως την περιγράφουν στο κυβερνητικό επιτελείο, αρχίζει ήδη από σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Ρόδο και την Τήλο, στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.