Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να καρατομήσει τον Σωκράτη Φάμελλο και στη θέση να τοποθετήσει τον Νίκο Παππά πέρασε με οριακή πλειοψηφία επί των παρόντων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαδικασία προκάλεσε ένα βαρύ πλήγμα στην εικόνα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην πρώτη δημοσκόπηση που έρχεται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκεται στην 5η θέση, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.
«Πλέον είναι πρόεδρος με μισή ΚΟ» όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος καθώς το 17 «υπέρ» της εισήγησής του και το 12 «κατά», συν τους 4 που δήλωσαν παρών δείχνει ότι σε μια τόσο κορυφαία διαδικασία το κόμμα έχει διαιρεθεί κυριολεκτικά.
Πηγές των «87» από την πλευρά τους αναφέρουν πως ο κ. Κασσελάκης είναι Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές. Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα – μεταξύ άλλων – φαίνεται πως σε παρέμβασή της ανέφερε: «o Σωκράτης υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές, με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία. Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο. Υπάρχουμε εδώ μέσα άνθρωποι που έχουμε αγωνιστεί σε πολύ δύσκολα για τη χώρα» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως, «κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις».
Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου
Όχι ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Μάλιστα ο συσχετισμός αυτός προκύπτει επί των παρόντων βουλευτών (33 από τους 35) στην ψηφοφορία καθώς μια έδρα ήταν κενή μέχρι να συμπληρωθεί από την Πόπη Τσαπανίδου η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης έχει τεθεί εκτός ΚΟ.
Πρακτικά ο κ. Κασσελάκης επιμένει να μην βλέπει τον Παύλο Πολάκη ως τον άνθρωπο που θα τον καθαιρέσει, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος που έχει «ανοίξει» το ζήτημα της ηγεσίας.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση πάντως φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένη από τη διαδικασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών καθώς από 7 αύξησε σε τουλάχιστον 12 βουλευτές τη δύναμή της και δίπλα στους Γεροβασίλη, Γιαννούλη, Καλαματιανό, Λινού, Νοτοπούλου και Παναγιωτόπουλο προστέθηκαν οι Μπάρκας, Ξανθόπουλος, Ψυχογιός, Κεδίκογλου και Κοντοτόλη, οι οποίοι καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη.
Κόντρα στην εισήγηση του προέδρου θα πρέπει να θεωρείται και η στάση των τεσσάρων βουλευτών που δήλωσαν «παρών», οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 16 συνολικά που πήγαν απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος.
Στην πλευρά των 87 ο Φάμελλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στην πλευρά των 87 και πλέον από θεματοφύλακας των ισορροπιών δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ως ένας εν δυνάμει δελφίνος της ηγεσίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κ. Φάμελλος μετά από αυτό το άδειασμα του κ. Κασσελάκη χάνει αρκετό από το πολιτικό του κεφάλαιο.
Με το ζήτημα ηγεσίας που παραμένει ανοιχτό δεν αποκλείεται ο κ. Φάμελλος να είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα βρει τον υποψήφιό της η ομάδα των 87.
Σανίδα σωτηρίας ο Νίκος Παππάς
Μοναδικός σύμμαχος του κ. Κασσελάκη στο εσωκομματικό εμφυλιοπολεμικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον ο Νίκος Παππάς η επιρροή του οποίου στην Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι θα αποδειχθεί σωτήρια για τη διάσωση του κ. Κασσελάκη στην πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, όπως έχει εξαγγείλει.
Η αναβάθμιση του κ. Παππά εκτιμάται από το περιβάλλον της νέας ηγεσίας ότι θα συσπειρώσει μέλη της ΚΕ και πάλι γύρω από το νέο πρόεδρο της ΚΟ και επομένως θα εξασφαλιστεί μέχρι τότε η έστω και οριακή πλειοψηφία για να μην περάσει η μομφή με 151 ψήφους.
Φόβοι για διάσπαση
Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση είναι πάντα πάνω στο τραπέζι και αυτό δεν δείχνει να αγχώνει τον κ. Κασσελάκη.
Ο τρόπος με τον οποίο πήρε θέση στην εισήγησή του απέναντι στον Χρήστο Σπίρτζη είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικός. Ουσιαστικά η τοποθέτησή του έδωσε σήμα στο πειθαρχικό να τον παραπέμψει στην ΚΕ με το ερώτημα της διαγραφής.
Θα είναι φυσικά μια ακόμη αιτία σφοδρής σύγκρουσης με τη φρουρά Τσίπρα την οποία με όλους τους τρόπους εξωθεί στην έξοδο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η τοποθέτησή του στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης για το κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης προχώρησε και στην αντικατάσταση της θέσης που κατείχε ο Παύλος Πολάκης. Αυτό σημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τη στάση του απέναντι στον βουλευτή Χανίων, αφετέρου κλείνει οριστικά κάθε σενάριο επιστροφής του. Στη θέση που κατείχε ο Παύλος Πολάκης (συντονιστής τομεαρχών) τοποθετήθηκε η Γιώτα Πούλου.
Κασσελάκης: «Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας»
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: “Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ“.
Παππάς: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να σταθεί κοινοβουλευτική ομάδα μας στο ύψος των περιστάσεων»
«Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν των πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τις στελέχωση του προεδρίου της κοινοβουλευτικής ομάδας, να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλα τα μέλη της βουλευτικής ομάδας για να σταθεί κοινοβουλευτική ομάδα μας στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη και οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό όπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τις προγραμματικές μας θέσεις, να ακούγονται να αξιολογούνται από το λαό και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς.
«Ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση σημερινή η οποία όμως κατέληξε παραγωγική έγινε μία αλλαγή στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουμε νέο πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας το Νίκο Παππά. Αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε όλοι αυτό να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για το ΣΥΡΙΖΑ- προδευτική συμμαχία και ενωμένοι να προχωρήσουμε στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να δώσουμε τις μάχες εντός και εκτός βουλής» σημείωσε από πλευράς της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά.