Ήταν Τετάρτη μεσημέρι της 26ης Νοεμβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε την πόρτα του πρωθυπουργικού Μεγάρου της Ιταλίας. Ο Ιταλός ομόλογός του Τζιουζέπε Κόντε τον υποδέχθηκε με μία θερμή χειραψία και λίγα λεπτά αργότερα οι δύο άντρες αποσύρονταν για κατ' ιδίαν συνομιλίες.
Στις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν κανείς από τους δύο δεν είπε το παραμικρό για ένα «καυτό» θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών δεν ακούστηκε καθόλου εκείνο το μεσημέρι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Χρειάστηκε να περάσουν εφτά μήνες από εκείνο το ταξίδι για να μάθουμε τελικά, όπως επισημαίνει αξιόπιστη πηγή, ότι εκείνο το μεσημέρι στην Ιταλία μπήκαν ουσιαστικά τα θεμέλια για την συμφωνία που ανακοινώθηκε και υπογράφηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Τότε τα στόματα παρέμειναν κλειστά για το θέμα αυτό, όμως, όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, η πρώτη σοβαρή κουβέντα για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα με τις πολλές και δύσκολες παραμέτρους έγινε εκείνη την μέρα. Ουσιαστικά το ταξίδι εκείνο αποτέλεσε την αφετηρία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν.
Ήταν άλλωστε ήδη ξεκάθαρο από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ότι το συγκεκριμένο project αποτελούσε ένα βασικό ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκατάστασης Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ιταλία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, σχέδιο καθόλου εύκολο όπως τελικά αποδείχτηκε.
Ένας ακόμα όμως κομβικός, όπως αποδείχθηκε σταθμός, στην πορεία υλοποίησης αυτής της συμφωνίας ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου. Μέσα στην δίνη του κορονοϊού, με τη γειτονική χώρα να “πρωταγωνιστεί” με δραματικό τρόπο στην εξάπλωση της πανδημίας ο ιός αποτέλεσε το κεντρικό θέμα εκείνης της συζήτησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν διαρρεύσει εκείνη την μέρα οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την εξέλιξη της πανδημίας και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ιταλία η εξάπλωση του ιού βρισκόταν σε καθοδική τροχιά εκείνες τις μέρες.
Αυτό που τότε είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , ως επτασφράγιστο μυστικό, είναι το γεγονός ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία μπήκαν, όπως σήμερα πλέον αποκαλύπτει καλά πληροφορημένη πηγή, τα θεμέλια για την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μετά από το ταξίδι στην Ρώμη στα τέλη Νοεμβρίου, χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες, εντατικών συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργείων εξωτερικών, ώστε στα τέλη Μαΐου Μητσοτάκης και Κόντε να έρθουν ουσιαστικά σε μία πρώτη συμφωνία. Συμφωνία η οποία “έκλεισε”και τυπικά πριν από μερικά 24ωρα...