Οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό είναι τεράστιες δηλώνει ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης. Τονίζει μάλιστα πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ μιας κυβέρνησης 4,5 ετών και μιας κυβέρνησης 1,5 μήνα
Συγκεκριμένα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότια η προηγούμενη κυβέρνηση "εχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση".
"Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες" που σύμφωνα με τον κ. Σακελλαριδη έχει αφήσει η διαχείριση της υπόθεσης του προσφυγικού από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα αναφέρεται στην κατάσταση στα νησιά και στα κέντρα υποδοχής υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Λέσβο έχει η Σάμος.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό αν και σημειώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ως προς τη διακυβέρνηση των 4,5 ετών με αυτή του 1,5 μήνα.
Πάντως ο κ. Σακελλάριδης αναφέρει ότι η ανησυχία προκαλείται από την "ρητορική" που υπάρχει καθώς και από τις εξαγγελιες για αλλαγές στη χορήγηση ασύλου μιλώντας για ενδεχόμενες αντιδράσεις από το εξωτερικό τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..
Επίσης το γεγονός ότι στηλιτεύει τις "εξώσεις" από υπό κατάληψη κτήρια δημιουργεί εντυπώσεις δεδομένου ότι οι πρόσφυγες που έχουν απομακρυνθεί έχουν μεταφερθεί σε νομιμες δομές φιλοξενίας.
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του πως «Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση», εμμένοντας στην άποψη πως «Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».
Διαβάστε ακόμα:
- Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό - Ενεργοποιείται το ΕΣΟΘΕ
- Στο στόχαστρο των αρχών τα προγράμματα σίτισης για το προσφυγικό