Το κλίμα τοξικότητας, βίαιων συμπεριφορών -που καταγράφονται μέσα σε ναούς, ακόμη και εντός κοινοβουλίου- οι προτροπές και προειδοποιήσεις από χείλη πολιτικών αρχηγών προς βουλευτές, εν είδει «αγανάκτησης» για τη διαφορετική άποψη, δίνουν το στίγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα τελευταία 24ωρα, που μοιάζει να κάνει…βουτιά στο παρελθόν.
Το πρωτοφανές περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ ενός πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών κι ενός βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, η δήλωση Βελόπουλου που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει στους βουλευτές του, που ψήφισαν το νόμο για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην πάνε στην εκκλησία, όπως και η αναφορά Νατσιού σε οργή και αγανάκτηση των πιστών, έρχονται να προστεθούν σε ένα υπαρκτό πολιτικό γεγονός, την απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές ενός κόμματος, των Σπαρτιατών, που ελέγχεται για την πραγματική του ηγεσία και τη σχέση του με τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασσιδιάρη.
Η δήλωση του προέδρου του κόμματος ότι ο Άρειος Πάγος δεν αποτελεί θέσφατο, έρχεται απλώς να ενισχύσει τις ενστάσεις της δικαιοσύνης. Η καταδίκη των ακραίων φωνών είναι καθολική από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όπως και από ιεράρχες –ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες τις προειδοποιήσεις προς βουλευτές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ωστόσο, διαμορφώνεται η προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση, που πλέον «αντλεί» επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα από τα όσα συμβαίνουν σε ένα παράλληλο επίπεδο με εκείνο στο οποίο κινείται η χώρα και η κοινωνία.
Το κλίμα πόλωσης διατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να μπαίνουν κι εκείνοι στην «εξίσωση». Κεντρικός στόχος, η συσπείρωση, που 45 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, αποτελεί το ζητούμενο για τα κομματικά επιτελεία.
Με τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές να αλλάζει τα δεδομένα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι κινήσεις που ενδεχομένως «μαρτυρούν» το «κλείσιμο του ματιού» κάποιων προς τους ψηφοφόρους ενός κόμματος, που η ίδια η δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν μπορεί να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την απροθυμία του να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή του κόμματος Στίγκα, όσο και για τις δηλώσεις υποψηφίου του, που χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις ψήφους των Σπαρτιατών.
«Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει εκπτώσεις. Δεν κρύβεται πίσω από προθεσμίες και δεν έχει καμία σχέση, ούτε έμμεση, ούτε άμεση, ούτε επιθυμεί καμία τέτοια ψήφο. Είναι έκθετοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας τον τόνο της στρατηγικής, που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Παραμονή της Μεγάλης Εβδομάδας και με σαφείς τις κινήσεις συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας. Η σημερινή κοινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομές της εκκλησίας στο Δήλεσι, αναμένεται να δώσει σήμα αποκατάστασης των σχέσεων των δύο πλευρών, μετά από αρκετούς μήνες δυστοκίας από πλευράς των Ιεραρχών, στον απόηχο της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει την προβολή του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση κρίσιμων τομέων, όπως της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο την τελευταία εβδομάδα, έχει δώσει το παρόν στα εγκαίνια έργων υποδομής, σε Λέσβο και Λαμία, στην παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, στην παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την προστασία από φυσικές καταστροφές, ενώ σήμερα θα παραστεί σε εκδήλωση του υπουργείου υγείας για τα προγράμματα πρόληψης.
Κοινός παρονομαστής του μηνύματος Μητσοτάκη, το διακύβευμα της κάλπης, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η ψήφος των πολιτών, που θα δείχνει, όπως λέει, ότι η χώρα θα μείνει μακριά «από πειράματα και από νέες περιπέτειες», ενδυναμώνοντας, παράλληλα, «την πολιτική δύναμη εκείνη η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα μας, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη προετοιμάσει μία ατζέντα πυκνών περιοδειών του πρωθυπουργού σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μετά το Πάσχα, ενώ η κινητοποίηση κορυφαίων υπουργών, που έχουν αναλάβει συγκεκριμένες περιφέρειες, θεωρείται δεδομένη.