Πραγματοποιήθηκαν στην Αράδαινα Σφακίων τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Σφακιανού Στρατηγού Γεωργίου Κελαϊδή του Εμμανουήλ, ο οποίος είχε πέσει μαχόμενος στις 20 Αυγούστου 1824 μαζί με 35 συμπολεμιστές του από το σώμα των 300 Σφακιανών του «ΛΕΩΝΙΔΑ» για να σωθούν χιλιάδες γυναικόπαιδα και γέροντες από τους Τούρκους κατακτητές.
Εκτός από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, εις μνήμην του Γεωργίου Κελαϊδή πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, παρουσία των Περιφεριακών, Αυτοδιοικητικών, Στρατιωτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών Χανίων και Ηρακλείου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ο Χατζηγιώργης Κελαϊδής από το Μουρί διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στα Σφακιά και ευρύτερα, ενώ συμμετείχε του κινήματος του Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Είχε συμβάλει στη διάσωση της Σάμου και μετείχε στην Επανάσταση του 1821 με σώμα δικό του, αποτελούμενο από Κρήτες, Σάμιους και Μικρασιάτες.
Για μεγάλο διάστημα, ο Χατζηγιώργης Κελαϊδής έζησε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μεταξύ Ιασίου και Βουκουρεστίου, όπου υπήρχαν πάρα πολλά σχολεία, πολλά τυπογραφεία, εκδόσεις ελληνικών βιβλίων, διανοούμενοι όπως ο Δημήτριος Καράτζης και Δανιήλ Φιλιππίδης, γεγονός που υποδηλώνει πως ο Στρατηγός Κελαϊδής μετείχε αυτών των πνευματικών ζυμώσεων και των προβληματισμών για το μέλλον του γένους, της ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού.
Επέλεξε να συστρατευθεί μόνος του με τα φιλελεύθερα ρεύματα της Ευρώπης, τα οποία ζητούσαν τη διάλυση των αυτοκρατοριών και τη δημιουργία εθνικών κρατών. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην Κρήτη, διότι και η Κρητική επανάσταση βοήθησε στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, άσχετα του γεγονότος ότι η Κρήτη δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, «το πρώτο ελληνικό κράτος μπορεί να ήταν ένα μικρό κρατίδιο, αλλά είχε τη μεγάλη πρωτιά να είναι το πρώτο εθνικό κράτος στο χώρο των Βαλκανίων».
Πηγή κεντρικής φωτ.: Επαρχιακό φως