Φωτογραφία Αρχείου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στον εορτασμό των ΕΗΠΚ
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία Αρχείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στον εορτασμό των ΕΗΠΚ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς), με θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές». Πρόκειται σύμφωνα με την Δρ.Ελένη Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων) για ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Η συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή δράση, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων. Όπως γνωστοποίησε η κα Παπαδοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά θα πραγματοποιήσει δύο δράσεις και συγκεκριμένα, "Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης: Pop-up έκθεση" και "Πηλός εναντίον πλαστικού".

Η δράση «Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης: Pop-up έκθεση» αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο και το ίδιο το περιβάλλον, το οποίο πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αδιάκοπες απαιτήσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το 2015, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη), ελπίζοντας σε έναν ευημερούντα κόσμο, σε έναν υγιή πλανήτη. Συνδέοντας συγκεκριμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης με τον Στόχο 14 - Ζωή στο Νερό, η προτεινόμενη δράση, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, «...φιλοδοξεί να μεταδώσει στο κοινό ένα μήνυμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: η μπλε καρδιά του πλανήτη, οι θάλασσές μας, χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από όλους μας».

Η Δράση «Πηλός εναντίον πλαστικού» δίνει έμφαση στη διαχρονική αξία του πηλού (άργιλος) και των προϊόντων του. Μέσω μιας μικρής και στοχευμένης περιήγησης στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη σημασία του πηλού στην καθημερινή ζωή του αρχαίου ανθρώπου (αμφορείς, αγγεία πόσης, βρώσης, μεταφοράς υγρών, αγωγοί, κ.λπ.). Παράλληλα, γίνεται εύλογα η σύγκριση με τη σύγχρονη εποχή, όπου κυριαρχούν τα προϊόντα του πλαστικού.

Αύριο Παρασκευή και ώρα 11:00, οι επισκέπτες του μουσείου στα Χανιά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί το έργον και να ακούσουν έναν παλιό αγγειοπλάστη της πόλης να μιλά για το επάγγελμά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως και μια γεωλόγο να παρουσιάζει τη χρήση του πηλού στην αποκατάσταση μνημείων, στην κοσμετολογία, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κ.λπ., καθώς και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυο υλικών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς), το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.