Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας περιβαλλοντικής έρευνας, η ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση και Προστασία της Τυτώ (Barn Owl) με τίτλο «International Barn Owl Conference 2025». Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και στη Λάρισα από τις 21 έως τις 23 Ιανουαρίου 2025 στο Joist Πάρκο Καινοτομίας.
Διοργανωτής και υπεύθυνος φιλοξενίας είναι η ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ. Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση-ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που στηρίζονται στη σοφία της φύσης και όχι μόνο στα χημικά, την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την προστασία αυτού του εμβληματικού είδους.
Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το συνέδριο στο Σεράφειο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ να φιλοξενήσει πολίτες, επαγγελματίες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και δημοσιογράφους προκειμένου να μοιραστούν οι σύνεδροι μαζί τους το κοινό τους όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Το συνέδριο αποτελεί μια παγκόσμια συνάντηση επιστημόνων και ειδικών από 11 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία, Μαρόκο, Ιορδανία, Ζιμπάμπουε, Γεωργία, Ουκρανία, Παλαιστίνη), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας και την προώθηση της προστασίας του είδους σε διεθνές επίπεδο.
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών περιλαμβάνονται:
- Ο καθηγητής Alexandre Roulin από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, παγκοσμίως αναγνωρισμένος ειδικός στην οικολογία της Τυτώ.
- Ο ομότιμος καθηγητής Yossi Leshem από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, πρωτοπόρος του Ισραηλινού Εθνικού Έργου για την Τυτώ.
- Ο καθηγητής Matt Johnson από το Πανεπιστήμιο Humboldt της Καλιφόρνια, ειδικός στην καταπολέμηση τρωκτικών στις αμπελουργικές περιοχές.
- Ο Δρ. Yoav Motro από το Υπουργείο Γεωργίας του Ισραήλ.
- Ο καθηγητής Orr Spiegel, ειδικός στην οικολογία κίνησης ζώων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν αναλυτικές παρουσιάσεις των ειδικών, επισκέψεις στην ύπαιθρο καθώς και παραγωγικός διάλογος με τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στον καίριο ρόλο της Τυτώ στη φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών και τη βιώσιμη γεωργία, αναδεικνύοντας τη σημασία της στην ενίσχυση της αειφορίας και της οικολογικής ισορροπίας στις αγροτικές περιοχές. Μέσα από την επιστημονική έρευνα και την ανταλλαγή εμπειριών, το συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών για την προστασία του είδους ενώ παράλληλα προάγει την αλληλεπίδραση μεταξύ κυβερνητικών φορέων, οργανισμών και ΜΚΟ σε διεθνές επίπεδο.
Η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου για την Τυτώ θα ήταν αδύνατη χωρίς τη χορηγική υποστήριξη σημαντικών εταιρειών και οργανισμών από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ο Οργανισμός NABU της Γερμανίας (The Nature And Biodiversity Conservation Union), το Υπουργείο Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας του Ισραήλ, το Υπουργείο Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, την Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης (Society for the Protection of Nature), τη ΜΚΟ «Ένωση Επιστημών και Ανάπτυξης» (NGO Sciences and Development) στο Μαρόκο, η ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την ευγενική χορηγία τους για την υλοποίηση του Συνεδρίου.
Ευχαριστίες, επίσης, στη Διεθνή Ένωση Ορνιθολόγων (International Ornithologists Union) για τη δωρεά τους προς την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ καθώς κατέστησαν εφικτή τη βέλτιστη λειτουργία του Οργανισμού μας στο δρόμο για την υλοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου το οποίο προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για διάλογο και ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης για την Τυτώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πληροφορίες για το συνέδριο:
- 20 Ιανουαρίου: Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, 11854, Αθήνα, +30 210 3253123, [email protected]
- 21-23 Ιανουαρίου: JOIST Πάρκο Καινοτομίας, Βαλτετσίου & Τριπόλεως, 41336, Λάρισα, (+30) 2410 234422, [email protected]
- Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, παρακαλούμε δείτε εδώ: Διεθνές Συνέδριο για την ΤΥΤΩ
- Συνεχείς ενημερώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μπορείτε να βλέπετε ΕΔΩ.
Οργανισμός «ΤΥΤΩ» για τη Βιοποικιλότητα στα Αγροτικά Οικοσυστήματα
Τον Ιούλιο του 2020 ιδρύθηκε ο Οργανισμός «ΤΥΤΩ» (Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα). Αποστολή του είναι η επανασύνδεση της αγροτικής διαχείρισης με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που ενισχύουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα.
Μέσω του προγράμματος «Barn Owl Project», η «ΤΥΤΩ» εισάγει μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της γεωργίας, αξιοποιώντας την Τυτώ (Tyto alba) για τον φυσικό έλεγχο των επιβλαβών τρωκτικών, μειώνοντας έτσι τη χρήση τοξικών τρωκτικοκτόνων και προστατεύοντας το περιβάλλον. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό όπως στους αμπελώνες της Καλιφόρνια, στη Μαλαισία στις φυτείες φοίνικα, στο Ισραήλ ως Εθνικό Πρόγραμμα καταπολέμησης των τρωκτικών σε όλη την αγροτική επικράτεια, και είναι Εθνικό Πρόγραμμα και στην Κύπρο.
Η «ΤΥΤΩ» συνεργάζεται με σημαντικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και εννέα δήμους της περιοχής, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η «ΑΝΙΜΑ» και το «MedINA», για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.