Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, και ηλικίας περίπου 2.200 ετών, το Κάστρο Γκαζιαντέπ στην περιοχή Σαχινμπέι, στην νοτιοανατολική Τουρκία, επλήγη από τον ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ζημιές υπέστησαν και η ακρόπολη του Χαλεπίου όπως και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στη Συρία.
Κάστρο Γκαζιαντέπ - Τουρκία
Όπως μετέδωσε το Anadolu «ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου Γκαζιαντέπ στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές».
Εν μέρει κατέρρευσαν ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Sirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και λέγεται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα.
❗🇹🇷 The Gaziantep Castle, which was built more than 2,200 years ago, collapsed during the earthquake.#Turkey #TurkeyEarthquake #earthquake #BreakingNews #deprem #Syria pic.twitter.com/PtCVgCqA3Y
— NEWS ALL TIME (@NEWS_ALL_TIME) February 6, 2023
#Gaziantep Kalesi de depremde zarar gördü. pic.twitter.com/wjr8eg1mJr
— GÜNDEM GAZİANTEP (@gaziantepinyuzu) February 6, 2023
Το Κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά από την Αυτοκρατορία των Χετταίων ως σημείο παρατήρησης στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Αργότερα ανακατασκεύαστηκε σε κύριο κάστρο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. Επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ μεταξύ 527 και 565 μ.Χ. Η περιφέρεια του στρογγυλού κάστρου ήταν 1.200 μέτρα, τα τείχη χτισμένα από πέτρα ενώ το κάστρο είχε 12 πύργους.
Η ανακαίνιση του κάστρου είχε γίνει αρκετές φορές έως ότου πάρει την τελική του μορφή το 2000. Έως το χτύπημα του εγκελάδου, σήμερα, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως Πανοραμικό Μουσείο Άμυνας και Ηρωισμού της Γκαζιαντέπ.
Ακρόπολη Χαλεπίου - Συρία
The ancient Roman fortress of Gaziantep in Turkey was destroyed by the earthquake. The fortress is included in the UNESCO World Heritage List. The same goes for the Citadel of Aleppo in Syria. pic.twitter.com/NCBasfQdSv
— NOËL 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) February 6, 2023
Οι ζημιές σε πολιτιστικά μνημεία δεν περιορίστηκαν στην Τουρκία. Στη Συρία, προκλήθηκαν στην Ακρόπολη του Χαλεπίου και πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αν;eφερε η Γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το AFP.
Ειδικότερα, τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές. Μεγάλα τμήματα του θόλου του μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών» που βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης, κατέρρευσαν επίσης, «μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμυντικού πύργου των Μαμελούκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση
Το Χαλέπι είναι γνωστό κυρίως για την ακρόπολή του, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και για την παλιά πόλη που περιελήφθη το 2018 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται σε κίνδυνο, έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Also in Syria there is a lot of destruction. In Aleppo, many high rise buildings were damaged or destroyed including this mosque. pic.twitter.com/obyCpIaqIg
— NOËL 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) February 6, 2023
Στην επαρχία Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, ομάδες αρχαιολόγων διαπίστωσαν «ορισμένα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στο εσωτερικό του παλιού κάστρου Al-Marqab» στην πόλη Μπάνιας, καθώς και τη μερική πτώση τοίχων και ενός πύργου.
Ιστορικές προσόψεις κατέρρευσαν επίσης στην πόλη Χάμα
Στην Καντμούς ένας βράχος έπεσε κοντά στο κάστρο της πόλης, στην επαρχία Ταρτούς και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περίμετρο του κάστρου.
Τα συνεργεία της Γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών και δεν διαθέτουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Παλμύρας.