Μνήμες από την παιδική ηλικία ανασύρει το κλασικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» διδάσκοντας τη διάκριση ανάμεσα στις δύο αντίρροπες δυνάμεις (καλό-κακό) την αγνότητα της ψυχής καθώς και την υπενθύμιση ότι, οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στα τροχοπέδη· οι άνθρωποι που έρχονται στα διάβα άλλων ανθρώπων, κάθε στιγμή, είναι η ένδειξη ότι υπάρχει μία – έστω νοητή – χείρα βοηθείας.
Η ιστορία της Χιονάτης, με πρώτη δημοσίευση το 1812 με το όνομα «Η μικρή Χιονάτη / Χιονατούλα» (Schneewittchen) και έχοντας την προέλευσή της από το Σπέσαρτ της Γερμανίας, σταδιακά «ταξίδεψε» από τις σελίδες του παραμυθιού σε άλλες μορφές τέχνης: εικονογραφήθηκε από τους Χάινριχ Λέουτεμαν, Καρλ Όφτερντινγκερ και Αλεξάντερ Ζι κ – μεταξύ άλλων – πέρασε στην 7η Τέχνη και έχει τον τίτλο της πρώτης πριγκίπισσας της Disney που εμφανίζεται το 1937 στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της εταιρείας η οποία ήταν προσαρμογή της ομώνυμης ιστορίας «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», ενώ υπάρχουν και άλλες εκδοχές αναφορικά με την ιστορία.
Όπως η κελτική «Gold-tree and Silver-tree όπου η βιολογική μητέρα-βασίλισσα μαθαίνει από ένα ψάρι ότι η κόρη της είναι πιο όμορφη από εκείνη, η ιταλική «Bella Venezia» που είναι η γυναίκα η οποία ρωτώντας τους πελάτες του πανδοχείου της αν έχουν δει ποτέ γυναίκα ομορφότερή της, μαθαίνει από έναν απ' αυτούς ότι η κόρη της είναι αυτή η γυναίκα, καθώς και η αρμενική «Nourie Hadig» στην οποία μια αρχόντισσα ρωτά κάθε μήνα τη νέα Σελήνη ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα.
Το παραμύθι αποδόθηκε και στο κλασικό μπαλέτο, αφιερωμένο στα παιδιά. Ήταν το 1975 οπότε και ο χορογράφος Γκένριχ Μαγιόροφ εμπνεύστηκε από το γνωστό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ και δημιούργησε μία νέα χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική του Πολωνού συνθέτη Μπογκντάν Παβλόφσκι. Μέχρι σήμερα, καμία παράσταση μπαλέτου για παιδιά δεν έχει αποδοθεί με τέτοια «φρέσκια» ματιά, ταλέντο και χάρη, γι’ αυτό και δίκαια ο Μαγιόροφ χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς σαν ο «χορογράφος της νιότης».
Από το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Πηγή φωτ.: Christmas Theater
Τα χορευτικά μέρη του μπαλέτου, διακρίνονται από φαντασία και ευρηματικότητα και παρόλο που η θεματολογία του μπαλέτου αφορά σε ένα παραμύθι, η χορογραφία του, με τα εντυπωσιακά σόλο μέρη και τις δυναμικές σκηνές του corps de ballet, προκαλεί το θαυμασμό όλων των θεατών από όλες τις ηλικίες.
Από το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Πηγή φωτ.: Christmas Theater
Η παράσταση μπαλέτου «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» επιστρέφει φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ξανά από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Ανεβαίνει στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου, στις 20 Οκτωβρίου (19:00), 21 (15:00 & 19:00) και 22 (12:00 & 17:00) του μήνα, και προτείνεται για παιδιά από 3 ετών και άνω, και ενήλικες.
Παρουσιάζεται σε μουσική Μπογκντάν Παβλόφκσι, λιμπρέτο των Βιτόλντ Μποργκοφκσι και Στανισλάβ Πετρόφσκι, χορογραφία του Γκένριχ Μαγιόροφ σε διασκευή των Χάρι Σεβογιάν και Γιάννα Κισελιόβα, σκηνικά του Εβγέν Γκουρένκο, κοστούμια της Ολένα Παβλένκο, με τους κορυφαίους σολίστ και το Corps De Ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, και διοργάνωση του Christmas Theater.
Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού
Ιστορικό χορευτικό συγκρότημα, που εδρεύει σε μια από τις σπουδαιότερες Όπερες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, με δική του Ακαδημία, αλλά και με μεταγραφές από διάσημα μπαλέτα των χωρών που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού παραμένει από τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι παρουσιάζουν κλασικές παραστάσεις, με τις οποίες περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, τις οποίες συνεχίζουν παρόλο που στη χώρα τους μαίνεται ακόμη πόλεμος.
Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 18 και 70 ευρώ, πληροφορίες στα megaron.gr και 210 7282333.
Κεντρική φωτ.: Από το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Πηγή φωτ.: Christmas Theater