Βραβευμένες ταινίες που επικεντρώνονται στη φιλία, στην αγάπη προς μία ενασχόληση που μέλλει να αποτελέσει συνοδοιπόρο ζωής και ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ για γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, Ελληνοεβραία, βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 30 Μαρτίου.
Τα Οκτώ Βουνά
«Δεν ήξερα ότι η φιλία ήταν ένας τόπος που παραμένει εκεί και σε περιμένει» είναι μία από τις πιο δυνατές φράσεις που ακούμε στην ταινία «Τα Οχτώ Βουνά» των Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς.
Τιμημένη με το βραβείο Κριτικής Επιτροπής, στο Φεστιβάλ Καννών (2022), η ταινία εξιστορεί μία ιστορία δυνατής φιλίας μεταξύ δύο ανδρών, που είχε ως αφετηρία της τα παιδικά τους χρόνια, σε ένα μικρό χωριό των Άλπεων. Εκεί γνωρίστηκαν, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80: ο Πιέτρο, παιδί της πόλης, περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του με την οικογένειά του, συναντώντας τον συνομίληκό του, Μπρούνο, που διέμενε μόνιμα στο βουνό. Ο Πιέτρο εσωστρεφής, άτολμος, μαζεμένος, ο Μπρούνο το αντίθετο.
Μία ταινία - απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας, με πλάνα που αποδεικνύουν ότι «χρωματίζει» τις γκρίζες ημέρες.
Το Μπλε Καφτάνι
Ποιητικά κοντινά πλάνα διατρέχουν την ταινία «Το Μπλε Καφτάνι» της Μαριάμ Τουζανί, πλάνα που εστιάζουν στα δάχτυλα που κρατούν τη βελόνα και την περνούν ανάμεσα στα υφάσματα για να ραφτεί το καφτάνι.
«Το καφτάνι πρέπει να μπορεί να επιβιώσει από εκείνον που το φορά, να περάσει από μάνα σε κόρη, να σταθεί στην δοκιμασία του χρόνου», ακούμε στην ταινία, τιμημένη με το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών.
Κεντρικά πρόσωπα ο Χαλίμ και η Μίνα, οι οποίοι έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου και προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ για να αντεπεξέλθουν στους απαιτητικούς πελάτες. Ο μαθητευόμενος δείχνει την αφοσίωσή του στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος, κατορθώνοντας να «τρυπώσει» καταλυτικά μέσα τους. Υπενθυμίζοντας στο κοινό πως η αγάπη για το αντικείμενο ενασχόλησης πανοπλίζει την αντοχή, εφοδιάζει με δύναμη.
«Ο Αρχοντας των Μυρμηγκιών»
Η ζωή του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι (1922-2014) ξετυλίγεται στην ταινία «Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών» του Τζιάνι Αμέλιο. Με επίσημη συμμετοχή στο 79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, η ταινία εστιάζει στη δίκη και το έγκλημα του Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών.
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της ταινίας, «το ''έγκλημά'' του, ήταν επισήμως αυτό της ''plagia'', της επιβολής της θέλησης του και της κλοπής της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου, εν προκειμένου ενός 23χρονου νεαρού, ο οποίος στην δίκη του βεβαίως θα κατέθετε ότι, όλες του οι πράξεις ήταν αποτέλεσμα της δικής του θέλησης και πήγαζαν από την αγάπη του για τον Άλντο».
Βασίλισσα της Νέας Υόρκης
«Ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες στην Αμερική», είχε «πολύ θράσος», ήταν «πανούργα εγκληματίας». Πρόκειται για ορισμένους από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσαν για την γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, Ελληνοεβραία Τσέλι Γουίλσον, οι μετέχοντες στο ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» της Βάλερυ Κοντάκου.
Το όνομα της Γουίλσον συνδέθηκε με τις ταινίες αισθησιακού περιεχομένου, από τα τέλη του ’60 μέχρι τα μέσα του ’80, στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Ζλάταν
«Μπορείς να γίνεις κάποιος αλλά θα πρέπει να το θες» απευθύνουν στον νεαρό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (γενν. 1981) προτού πρωταγωνιστήσει στα γήπεδα, παίζοντας σε ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η βιογραφική ταινία «Ζλάταν» του Γιενς Χόγκρεν εστιάζει στο ποδόσφαιρο ως τη λύτρωση του Ζλάταν, «στελεχώνεται» κυρίως από πλάνα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, και αποδεικνύει πώς τα κατάφερε, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Ένα παράδειγμα έως που μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας τα όνειρά του.
Κεντρική φωτογραφία: Από την ταινία «Τα Οκτώ Βουνά». Πηγή: Twitter / Carlos Aguilar