Πολιτιστική διαδρομή αφηγείται την ιστορία του Αποκόρωνα Χανίων
Υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτιστική διαδρομή αφηγείται την ιστορία του Αποκόρωνα Χανίων

Μοναδικής σημασίας πολιτιστικό απόθεμα, περίπου 4.500 ετών, διατηρείται στον Αποκόρωνα Χανίων, όπου συνδυάζεται το απαράμιλλο κάλλος φυσικού περιβάλλοντος και της πολύ σημαντικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορία του να αναμένεται να αναδειχθεί σε μια πολιτιστική διαδρομή 27 μνημείων.

Τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση αυτής της πολιτιστικής διαδρομής, που θα αναδεικνύει πλήρως το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του Αποκόρωνα Χανίων, δημιουργεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αποκόρωνα και το Πολυτεχνείο Κρήτης, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

Η Σύμβαση υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Λαγουδάκη και την επιστημονική υπεύθυνη του έργου Αμαλία Κωτσάκη. Ο προϋπολογισμός της είναι 409.200 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και σταδιακή περάτωση σε 30 μήνες. 

«Η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής, θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Περιμένουμε τη μελέτη, η οποία θα μας επιτρέψει την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση επί μέρους μελετών για τα αρχαία και νεώτερα μνημεία, τα οποία έχουν ανάγκη αποκατάστασης, ώστε να ενταχθούν στη συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή», ανέφερε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σκοπός της σύμβασης

Η ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση των 27 μνημείων που επελέγησαν να συγκροτήσουν την πολιτιστική διαδρομή στον Δήμο Αποκορώνου, καθώς και η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτίων φθοράς των δομών τους είναι ο σκοπός της σύμβασης, με απώτερο στόχο την παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους και τις χρήσεις τους, κατά περίπτωση. 

Παράλληλα, στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η αναγνώριση συνδέσεων με το φυσικό περιβάλλον και προστατευόμενες περιοχές και ευρύτερα δίκτυα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και συναρτήσεις με λειτουργικά δίκτυα χρήσεων γης και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, με το οικιστικό δίκτυο και τα δίκτυα μεταφορών. 

Κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Σταύρος Αρναουτάκης, Λίνα Μενδώνη, Χαράλαμπος Κουκιανάκης στην υπογραφή της Σύμβασης. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού