Τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου έχει προκαλέσει η ταυτόχρονη προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» (2021), το επόμενο διάστημα, σε κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας και της Αμερικής. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό μέσο «The Guardian» εξιστορεί σε δημοσίευμά του (30/11) μέσα από ιστορικό αρχείο την καταστροφή της Σμύρνης και πώς αυτή αποτυπώνεται στην ταινία.
Από το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου «The Guardian»
Η προβολή της συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από το τραγικό γεγονός, ο δε κινηματογράφος με τη δύναμη της εικόνας -συνεπώς και πιο άμεσος στην μετάδοση ιστορικών γεγονότων- συμβάλει στην ενσωμάτωση του γεγονότος στην διεθνή επικαιρότητα.
Όπως εξάλλου σημειώνεται στο βρετανικό δημοσίευμα που υπογράφει ο Ρίτσαρντ Νέλσον, η ταινία «κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη».
Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος επιρρίπτει αιτιάσεις στην Ελλάδα για προπαγάνδα. Η εφημερίδα «Hurriyet» είχε (22/11) στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα - Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας.
Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Hurriyet». Πηγή: Twitter
Προβολές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Βρυξέλλες
Οι προβολές της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» ξεκινούν στις 4 Δεκεμβρίου από τους κινηματογράφους ODEON στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, και από τις 8 Δεκεμβρίου σε 700 επιλεγμένες αίθουσες στην Αμερική, με την υποστήριξη της Fathom Events. Η ταινία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες σε ειδική προβολή, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της Μιμής Ντενίση, η οποία πρωταγωνιστεί και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας.
Προβολή της ταινίας έχει επίσης προγραμματιστεί για τις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού –υπενθυμίζοντας το τραγικό γεγονός στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.
Η ταινία
Βασισμένη στο θεατρικό έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μίμης Ντενίση, η ομώνυμη ταινία είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Κεντρικό πρόσωπο η Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα η οποία σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.
Η υπόθεση ξετυλίγεται με αφορμή το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς της, σταδιακά ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών.
Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον δύο φορές υποψήφιο για βραβείο Tony, Μάρτιν Σέρμαν, την σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση, το καστ συμπληρώνουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χάκκι, Κατερίνα Γερονικολού, Τζέιν Λαποταίρ, Σούζαν Χάμσαϊρ, Ρούπερτ Γκρέιβς, Χρήστος Στέργιογλου και Δάφνη Αλεξάντερ.
Η ταινία είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions με παραγωγό τον Διονύση Σαμιώτη μαζί με τους Executive Producers, Joseph Samaan και Mimi Denissi.
*Κεντρική φωτογραφία: Μέρος αφίσας της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Πηγή: Facebook / Σμύρνη μου αγαπημένη