© Yiannis Zouris
Σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε πριν δυο βδομάδες η παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος Modus Operandi 2017: Νέοι Καλλιτέχνες απο την Κύπρο, στον χώρο του Φυτωρίου στη Λευκωσία. Στη Διάσκεψη Τύπου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, ΕΙ.ΚΑ, Μαρία Λοϊζίδου ανέπτυξε σε συντομία τις δραστηριότητες του συνδέσμου και παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΜΟ.17 και τους στόχους του.
Το πρόγραμμα Modus Operandi 2017: Νέοι Καλλιτέχνες απο την Κύπρο (για συντομία, MO.17) εξετάζει καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, και επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ζωντανό αρχείο που έχει την δυνατότητα να εμπλουτιζεται συνεχώς. Επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, να συνδεθεί απευθείας με τους νέους καλλιτέχνες απο την Κύπρο, και κατ' επέκταση δημιουργεί ένα χώρο συναντήσεων και ανταλλαγών για όλους.
Yλοποιείται απο το Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ), ο οποίος ιδρύθηκε το 2006 στη Λευκωσία απο μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών. Σήμερα, αντιπροσωπεύεται απο ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης, οι οποίοι εργάζονται για την προώθηση και πρόοδο της τοπικής τέχνης και πολιτισμού. Ο σκοπός του συνδέσμου είναι η κατοχύρωση των δικαιώματων των Κύπριων καλλιτεχνών μέσω της θεσμοθέτησης της θέσης του καλλιτέχνη στην πολιτεία, εξασφαλίζοντάς του μεταξύ άλλων, ό,τι του αναλογεί σε θέματα ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικών ασφαλίσεων και συνταξιοδότησης.
Κεντρική θέση στο ΜΟ.17 έχει η ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα του, αφιερωμένη στους 56 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (ανάμεσά τους και ομάδες καλλιτεχνών). Η ιστοσελίδα παρουσιάζει τη δουλειά τους με σύγχρονο τρόπο και λειτουργεί σαν ψηφιακό ευρετήριο για Κύπριους δημιουργούς, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται μελλοντικά με περισσότερους καλλιτέχνες, και έτσι να κάνει το έργο Κυπρίων εικαστικών προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο και σε όλο τον κόσμο.
H παρουσίαση της ιστοσελίδας, πραγματοποιήθηκε από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Ναταλί Γιαξή και αποτέλεσε την πρώτη απο μια σειρά εκδηλώσεων που υλοποιούνται από το Σεπτέμβριο, Αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις καλλιτεχνών και θεωρητικών, εργαστήρια και εκθέσεις με έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο ΜΟ.17, σε χώρους τέχνης της Λευκωσίας. Πιο συγκεκριμένα, από αυτήν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες, παρουσιάζονται στην πόλη οι εξής εκθέσεις:
Ecstatic Textures
Γκαράζ
Επιμέλεια: Ευαγόρας Βανέζης
Έχοντας ως έναυσμα τη δυναμική πύκνωση των παρουσιάσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε artist-run spaces, καθώς και μέσω άλλων ανεξάρτητων εγχειρημάτων, η ομαδική έκθεση Ecstatic Textures επικεντρώνεται στην κοινωνικοπολιτική διάσταση των συνθηκών παραγωγής και έκθεσης στην Κύπρο. Η αφήγηση που δημιουργείται μέσω της θεώρησής της δίνει έμφαση στις διαδικασίες και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, ενώ οι παρουσιαζόμενες πρακτικές διαπραγματεύονται εκφάνσεις της εικόνας-ως-σώμα και τον χαρακτήρα του αντικειμένου ως μία υπόσταση που εκφέρει μία γλώσσα χωρίς άρθρωση (βρίσκοντας κατά αυτόν τον τρόπο θέση σε αισθητικές διαδικασίες).
Συμμετέχουν οι: Έβελυν Αναστασίου, Μαρία Ανδρέου, Άδωνης Αρχοντίδης, Κυριάκος Θεοχάρους, Ορέστης Λαζούρας, Βικτώρια Λεωνίδου, Αναστασία Μηνά, Παναγιώτης Μηνά, Σοφία Παπακώστα, Ανθή Πάφιου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Άννα Μαρία Χαραλάμπους
Displacement As a State of Mind
Korai Project Space
Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου
Μέσα απο την έκθεση αυτή βλέπουμε το πως, σε ένα κόσμο όπου τα πάντα κινούνται ταχύτατα και η μετακίνηση έχει γίνει απρόσκοπτη, η έννοια της μετατόπισης έχει μετατραπεί απο κάτι επώδυνο σε τρόπο ζωής. Η επιμελήτρια εντοπίζει Κύπριους καλλιτέχνες που το έργο τους έχει να κάνει με την μετατόπιση, και το πως αυτή συνδέεται με την απώλεια, την εντοπιότητα, τη μνήμη και την ταυτότητα.
Συμμετέχουν οι: Ιωάννα Αποστόλου, Λένια Γεωργίου, Έφη Ζένιου, Στέλιος Καλλινίκου, Δήμητρα Καλλίτση, Μάριος Κωνσταντινίδης, Ελένη Μούζουρου, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Γιώργος Πέτρου, Ελένη Φύλα, Ισμήνη Χαχολιάδου, Στέλλα Χριστοφή
Communicating Vessels
Θκιό Ππαλιές
Επιμέλεια: Julia Geerlings
Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της απο το πείραμα των συγκοινωνούντων δοχείων, όπου δύο ή περισσότερα δοχεία γεμάτα με υγρό ή αέριο αποκτούν την ίδια στάθμη αν συνδέονται μεταξύ τους. Με αφορμή το έργο Les Vases Communicants (1932) του Γάλλου αντιφασίστα ποιητή Αντρέ Μπρετόν, η έκθεση παρουσιάζει το πως νέοι Κύπριοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο ΜΟ:17 “συγκοινωνούν” με την παράδοση, ειδικά όπως αυτή ενσαρκώνεται μέσα απο έργα σε πηλό και κεραμεικά.
Συμμετέχουν οι: Ραΐσσα Αγγελή, Πήτερ Εραμιάν, Μαρία Θεοδώρου και Στέφανη Στυλιανού (dia.gnosis), Εύη Παλά, Μισέλ Παντελή, Νάγια Σάββα, Κοραλλία Στεργίδη, Μαρία Τουμάζου, Λεόντιος Τουμπουρής, Μιχάλης Χαραλάμπους, Λίλια
Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Χειμώνας
Beyond an Event Horizon
Φυτώριο
Επιμέλεια: Emily Gray, Λεόντιος Τουμπουρής
Η έκθεση χτίζεται μέσα απο ένα τριήμερο διαδραστικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή νέων Κυπρίων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια της Emily Gray και με τη βοήθεια του Λεόντιου Τουμπουρή. Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την γκαλερί ως ένα χώρο ρευστών σχέσεων και συμμετοχικής, οριζόντιας δημιουργίας;
Συμμετέχουν οι: Άδωνης Αρχοντίδης, Λάρα Σόφι Βενιαμίν, Γιώργος Θεμιστοκλέους, Μαρία Κοφτερού, Δήμητρα Καλλίτση, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Βικτώρια Λεωνίδου, Ανθή Πάφιου, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Κοραλλία Στεργίδης, Άννα Μαρία Χαραλάμπους, Μιχάλης Χαραλάμπους, Ιωάννα Χειμώνα
Performances
Νεοτερισμοί Τουμάζου
Μια σειρά απο performances απο συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ΜΟ.17, που επιλέχθηκαν απο τους επιμελητές του προγράμματος.
Συμμετέχουν οι: Δήμητρα Καλλίτση (16/10), Δημήτρης Χειμώνας
Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα θα βρείτε στο: www.momomo17.com