Στο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, θα φιλοξενείται μέχρι τις 29 Μαΐου η έκθεση «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη». Πρόκειται για μια έκθεση με έργα των φοιτητών της ΑΣΚΤ οι οποίοι συμμετείχαν στο Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκογλυπτικής της σχολής τους, και έχει ως βασική θεματολογία την χρήση του εκμαγείου.
Στην έκθεση θα συναντήσει κανείς πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές. Η θεματολογία της και μόνο, έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίζει με αντίγραφα του ποδιών και χεριών των φοιτητών, δίνοντας στον χώρο μια πολύ επιβλητική και εν μέρη μακάβρια ατμόσφαιρα. Η ομοιομορφία αυτής της θεματολογίας εναλλάσσεται με την ποικιλομορφία των οπτικών γωνιών του κάθε καλλιτέχνη.
Το κάθε έργο είναι διαμορφωμένο το προσωπικό στιλ του κάθε φοιτητή, οπότε παρά το κοινό θέμα, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει της προσωπικές πινελιές και διαφοροποιήσεις που έχει δώσει στον κάθε ένα η ειδικότητα, οι γνώσεις και η αισθητική του. Μπορεί να δει κάποιος την τεχνική λεπτομέρεια που δούλεψε το έργο του ένας φοιτητή της αρχιτεκτονικής και λίγο πιο πέρα να θαυμάσει την αφηρημένη δουλειά ενός έργου ξυλογλυπτικής.
Οι τρείς θεματικές ενότητες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι φοιτητές ήταν η «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου» και Το βάρος μου». Πολύ ενδιαφέρον λιπών έχει και το πώς εφάρμοσαν της τεχνικές τους οι καλλιτέχνες ώστε να αποδώσουν αυτά τα θέματα. Αυτό προσθέτει και άλλες διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση του κάθε έργου, αλλά και καινούριες ιδέες και τεχνικές που προέκυψαν από την τριβή των φοιτητών με τα υλικά. Νιώθεις όντος σαν να κάνεις μια βόλτα στο εργαστήριο των παιδιών. Σε αυτή την ψευδαίσθηση συμβάλει και το βίντεο του Ιάπωνα καλλιτέχνη, YuAraki, στο οποίο βλέπουμε για ένα εικοσάλεπτο την διαδικασία της δουλειάς των φοιτητών, και οι μινιμαλιστική μουσική του συνοδεύει την περιπλάνησή μας στην έκθεση.
Η έκθεση συνοδεύεται από μια ομότιτλη έκδοση από τις εκδόσεις «Λειμών», η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει τα θέματα που απασχόλησαν τους φοιτητές κατά την διάρκεια της διαδικασίας του στησίματος, και περιέχουν κείμενα από ανθρώπους διάφορων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, ψυχολόγοι, καθηγητές). Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, τον γλύπτη καθηγητή της ΑΣΚΤ Μάρκου Γεωργιλάκη.
Χρόνης Μούγιος