Πως κατάφερε να κάνει ντέρμπι το ματς με τον εαυτό της η Κυβέρνηση, είναι μεγάλο…κατόρθωμα. Πρέπει να το αναλύσει. Και το κάνει, εκ των πραγμάτων. Προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις πλησιάζοντας κοινωνικές ομάδες τις οποίες αντιλαμβάνεται ότι έχει δυσαρεστήσει. Δεν θέλει να βγει τραυματισμένη από τις Ευρωεκλογές. Θα ήταν δώρο για τους αντιπάλους της. Για τους συγκεκριμένους αντιπάλους της. Ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα έφερνε σίγουρα τη συντέλεια, θα έκανε τη «ζωή μας λίγο πιο δύσκολη», είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, στον ΣΚΑΙ. Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα τρέχουν. Και μαζί οι υπουργοί, πήραν τους δρόμους και την ευθύνη που τους αναλογεί στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών…
Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα ήταν καλό, δηλαδή κάτω από το 33% του 2019, δεν είμαι βέβαιος πως θα άφηνε ανέγγιχτη τη συνοχή της. Κρίνοντας από την εικόνα που εμφανίζει η Κυβέρνηση σε στιγμές στριμώγματος γίνεται αντιληπτό ότι το «μέτωπο» δεν είναι αρραγές. Θα πει κανείς μια στιγμιαία «εικόνα» δεν αποδίδει τη συνολική. Ίσως, να ήταν έτσι. Εάν δεν είχε «προβληθεί» πολλάκις η εικόνα της πρωθυπουργικής μοναξιάς ή της κυβέρνησης μόνο των τεσσάρων-πέντε υπουργών, στο μόλις δεκάμηνο μετά τις εκλογές…
Τα λάθη έγιναν και πλέον αποτελούν ιστορία. Σημασία από εδώ και μετά έχει η τριετία που βρίσκεται μπροστά. Τρία ολόκληρα χρόνια είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος, τον οποίο οφείλει η Κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Κ. Μητσοτάκη να αποδώσει δημιουργικά. Να μην αφήσει ούτε μία ημέρα κενή, χωρίς κάποια πρωτοβουλία.
Σχέδια, προγραμματισμός, υλοποίηση κι αποτέλεσμα ώστε να φανεί η διαφορά στην καθημερινότητα μας, στη ζωή μας.
Δεν έχουμε ακούσει τίποτε για την επόμενη τριετία. Θα ήταν μια ευκαιρία η προεκλογική περίοδος. Ενδεχομένως, ο Πρωθυπουργός να θέλει να εκπλήξει και αφήνει τις ανακοινώσεις στο μεταγενέστερο διάστημα. Να έχει χειροπιαστό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η επίδοση του κυβερνώντος κόμματος έχει πολλές φορές στο παρελθόν αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον.
Αν και ισχυρότερο, του επερχόμενου αποτελέσματος, θα εξακολουθεί να είναι το 41% των εθνικών εκλογών. Το απλόχερο «προχώρα» στον Κυριάκο να κάνει τη δουλειά που ο ίδιος ζήτησε και προηγουμένως έδειξε πως θέλει και μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος.
Προηγουμένως, πρώτη υποχρέωση του Πρωθυπουργού, να οργανώσει το γραφείο του, να συγκροτήσει την επιτελική ομάδα, να επιλέξει τους στενούς του συνεργάτες. Η απώλεια των Δημητριάδη, Παπασταύρου και Μπρατάκου αποσυντόνισε το Επιτελικό Κράτος. Περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν.
Οι προσδοκίες των πολιτών δεν έσβησαν. Παρά τις κάποιες απογοητεύσεις μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θέλει να δει σοβαρές αλλαγές να υλοποιούνται σε όλους τους τομείς. Ουσιαστικές αλλαγές, όχι επίπλαστες «επικοινωνιακού» τύπου που δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα κι οποίες εκλαμβάνονται και σαν εξαπάτηση.
Συνεπώς, για να μην κυνηγάει η Κυβέρνηση την…ουρά της και να αγχώνεται παίζοντας μόνη στο γήπεδο, το αντίδοτο είναι μόνο ένα:
Σκληρή δουλειά, συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος από τους ίδιους τους υπουργούς για ο, τι πρέπει να υλοποιηθεί και μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Όπως απαιτείται η αξιολόγηση του προσωπικού, σημαίνει πως πρέπει να εφαρμόζεται πρώτα στον έχοντα την ευθύνη υπουργό…