Κάτι σημαντικό αλλάζει για πρώτα φορά μετά από 16-17 χρόνια στην ελληνική αγορά διαμερισμάτων, σπιτιών και γενικά οικιστικών ακινήτων. Οι τιμές έπιασαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά τις τιμές της περιόδου 2007-2008, μετά από ετήσια άνοδο 10,8%. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η έλλειψη νέων ακινήτων, η ζήτηση από το εξωτερικό και ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι επαναφέρουν τις τιμές σε εκείνα τα επίπεδα, μετά από πολλά χρόνια κρίσης στην κτηματαγορά.
Ο μέσος δείκτης αξίας των νέων οικιστικών ακινήτων στη χώρα, ξεπέρασε στο τέλος Μαρτίου για πρώτη φορά τις τιμές του 2007 κατά 2,1% κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στην Αθήνα. Στις άλλες πόλεις οι μέσες τιμές είναι λίγο χαμηλότερα ακόμα.
Ο ίδιος δείκτης αξίας για παλαιότερα ακίνητα άνω των πέντε ετών σημείωσε ετήσια αύξηση 10,1% και πλησίασε αρκετά. Είναι πλέον 4,6% χαμηλότερα. Η μέση έκπτωση στα παλαιότερα ακίνητα έναντι των τιμών του 2007 είναι πλέον μικρότερη από 5% στην επικράτεια.
Συνολικά συμπεριλαμβάνοντας παλαιά και νέα ακίνητα σε όλη τη χώρα, ο δείκτης αξίας των οικιστικών ακινήτων, έφθασε το Μάρτιο στο 98% των αντίστοιχων τιμών του 2007.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί ως βασικό δείκτη σύγκρισης στις τιμές των οικιστικών ακινήτων τις τιμές του 2007 που είναι ιστορικά οι υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί στα ακίνητα στην Ελλάδα.
Το 100 λοιπόν, είναι οι τιμές του 2007 και οι περισσότερες παραμένουν ακόμα λίγο κάτω από το 100, παρά τις αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Πλέον όμως όλες οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων έχουν πλησιάσει σε εκείνες τις τιμές, όπως άλλωστε και θα ήταν φυσιολογικό. Στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρώπη, οι τιμές μετά την πανδημία αυξήθηκαν πολύ πάνω από τα επίπεδα τιμών του 2007-2008.
Στην Ελλάδα πλησιάζουμε πια, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, στις οποίες όμως μεσολάβησε η διεθνής κρίση του 2008, η ελληνική κρίση στη συνέχεια και τέλος η πανδημία. Στην περίπτωση νέων ακινήτων στην Αθήνα οι τιμές προκύπτουν πλέον ελαφρώς αυξημένες κατά 3,9%.
Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδεικνύονται από την τελευταία τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας στοιχεία και εκτιμήσεις από τις εμπορικές τράπεζες. Το μείγμα στις τιμές των ακινήτων από το οποίο προκύπτουν οι δείκτες, περιλαμβάνει τιμές που αφορούν κατά 65,1% διαμερίσματα, 18,6% μονοκατοικίες, 6,2% μεζονέτες, 6,1% οικόπεδα και 4% λοιπά ακίνητα.
Η ώρα της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων
Ένα από τα ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία, είναι ότι στην άνοδο των τιμών στα ακίνητα προηγήθηκε η Αθήνα. Εξακολουθεί επίσης να είναι ακριβότερη από τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της χώρας. Ωστόσο η απόσταση έδωσε την ευκαιρία στις τιμές της Θεσσαλονίκης να ανέβουν περισσότερο για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Στην Αθήνα οι μέσες τιμές σε παλαιά και νέα ακίνητα ανέβηκαν από το Μάρτιο του 2023 κατά 9,4%. Στη Θεσσαλονίκη ανέβηκαν κατά 12,2% και είναι πλέον στο 93% των τιμών του 2007.
Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι μέσες τιμές σε παλαιά και νέα ακίνητα αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 10,3%.Με δείκτη το 100 το 2007 οι μέσες τιμές είναι πλέον στο 91,3. Ήταν στο 87,2 πέρυσι και στο 75,8 το 2022.
Αν και η άνοδος των τιμών ξεκινά από τη δυσκολία ανεύρεσης νεόδμητων ακινήτων, η έλλειψή τους έχει παρασύρει ανοδικά και το γενικότερο επίπεδο των τιμών ενισχύοντας τις τιμές και για παλαιά ακίνητα. Σε συνδυασμό άλλωστε με τη ζήτηση παλαιών ακινήτων τόσο για εκμετάλλευση, όσο και λόγω εισοδημάτων των νέων ζευγαριών που αναζητούν στέγη.