Στον…πάγο μπαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι νέες άδειες για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπου παρατηρείται οξύ στεγαστικό πρόβλημα. Το «μπλόκο», το οποίο θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος, θα εφαρμοστεί στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας.
Περιοχές όπως το Κουκάκι, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, το Θησείο, ο Νέος Κόσμος και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Εξάρχεια, Χαυτεία, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.λπ.) είναι μόνο μερικές από τις…απαγορευμένες ζώνες, οπού θα απαγορεύεται να δημιουργηθούν νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Την ίδια στιγμή, με στόχο την αποσυμπίεση της Αθήνας από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την αύξηση του τέλους διαμονής που θα πρέπει να παρακρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τους διαμένοντες στα ακίνητά τους.
Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεκαθαρίστηκε ότι το τέλος θα αυξάνεται σημαντικά τη θερινή περίοδο, όταν και η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη. Ειδικότερα, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
- Για την περίοδο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου το τέλος αυξάνεται από τα 0,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής που ισχύει σήμερα, στα 2 ευρώ ανά μέρα και
- Για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου από τα 1,5 ευρώ τη μέρα αυξάνεται στα 8 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής.
Βάσει του νομικού πλαισίου το τέλος επιβαρύνει τον διαμένοντα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Παράλληλα, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης αποδίδει το τέλος στη φορολογική αρχή με μηνιαίες δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».