Έβλεπα στις ειδήσεις, σε όλα τα κανάλια, το κομβόι αυτοκινήτων των Λιβανέζων που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο για να εγκατασταθούν σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές της πατρίδας τους. Όντως λυπηρό αυτό το θέαμα, όμως δεν είδα να μνημονεύεται το γεγονός ότι 63.000 κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ και αυτοί εγκατέλειψαν τα δικά τους σπίτια, εδώ και καιρό, για να γλιτώσουν από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.
Να σημειώσω ότι το Ισραήλ δε βρέθηκε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ από την 7η Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ, το μακρύ χέρι του Ιράν στην περιοχή, αποφάσισε για να συμπαρασταθεί στη Χαμάς, να πλήττει με ρουκέτες τα ισραηλινά εδάφη. Πάνω από 8000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο κατά του Ισραήλ. Τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής και το τίμημα που καταβάλλει η τρομοκρατική οργάνωση είναι βαρύτατο. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Αίφνης ο νομικός ακτιβισμός επινόησε πως το Ισραήλ, παγιδεύοντας τους βομβητές και τους ασυρμάτους τρομοκρατών, διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν πως στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν υπάρχουν κανόνες από τη στιγμή που το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τρομοκρατών είναι η ανάμιξή τους με τους πολίτες και στόχος τους είναι και πάλι πολίτες. Από τη στιγμή που οι αποθηκευτικοί χώροι των ρουκετών και των πυρομαχικών είναι κατοικίες εντός οικιστικών ζωνών.
‘Όταν βλέπουμε τις θηριώδεις εκρήξεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο, αυτές δεν οφείλονται στη γόμωση των ισραηλινών πυραύλων, αλλά στο ότι χτύπησαν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων. Συνεπώς, οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου που εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους - κατόπιν ειδοποιήσεων του ισραηλινού στρατού - ας απευθυνθούν για αυτήν την κατάσταση που βιώνουν στον Νασράλα και στους συνεργάτες που του έχουν απομείνει. Το Ισραήλ αμύνεται στις επιθέσεις που δέχεται. Και να μη λησμονούμε ποιος και πώς άνοιξε την πόρτα αυτού του φρενοκομείου: η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σήμερα η ηγεσία της Χεζμπολάχ και το Ιράν - όπως επισημαίνουν όλοι οι αναλυτές - βρίσκονται σε ένα δίλημμα. Θα απαντήσουν στις επιθέσεις του Ισραήλ, ρισκάροντας να χάσουν όλα όσα πέτυχαν αυτά τα χρόνια ή μήπως θα υποχωρήσουν για να μην έχουν την τύχη της Χαμάς; Πάντως, το Ισραήλ, αν δεν πάρει αυτό που θέλει-- δηλαδή να αποσυρθεί η Χεζμπολάχ από το μεγαλύτερο τμήμα του νότιου Λιβάνου - θα συνεχίσει τις στοχευμένες επιθέσεις που ήδη έχουν αποσυντονίσει, σε όλα τα επίπεδα, την τρομοκρατική οργάνωση.
Όπως γράφει ο κ. Δ. Κούρκουλας (ΝΕΑ 21/9) η Χεζμπολάχ στις τελευταίες εκλογές έλαβε 19,8% και 15 από τις 128 έδρες του Λιβανικού κοινοβουλίου, ενώ οι Σιίτες του Λιβάνου ανέρχονται περίπου στο 29%. Αν και μειοψηφία, έχει επιβάλει τη θέλησή της, εδώ και πολύ καιρό, σε όλες τις αδύναμες κυβερνήσεις της Βηρυτού. Μια ευημερούσα χώρα την κατέστρεψαν πρώτα οι Παλαιστίνιοι - απ' όπου περνούν φέρνουν συμφορές και για αυτό δεν τους θέλει καμιά αραβική χώρα—μετά η Συρία του Άσαντ και τώρα το μακρύ χέρι της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ. Θύμα αυτών των καταστάσεων όλες οι άλλες κοινότητες του Λιβάνου. Σημειωτέον ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.
Το τι θα γίνει στη συνέχεια δεν εξαρτάται από το Ισραήλ του οποίου ο στόχος είναι δηλωμένος και προφανής: να καταστεί και πάλι το βόρειο Ισραήλ τόπος ασφαλής για τους κατοίκους του.