Σε κρίσιμο σημείο καμπής έχει μπει για ακόμα μια φορά η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου- Ισραήλ, με την Άγκυρα να στέλνει συστηματικά τα δικά της μηνύματα και την Αθήνα να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για την έκδοση της Navtex.
Η τελευταία δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών για την επανέναρξη των ερευνών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά φαίνεται να θέλει αποφύγει τις εντάσεις, όσο κι αν η τουρκική επιμένει ότι χωρίς την δική της συγκατάθεση δεν μπορεί να προχωρήσει καμία έρευνα για το καλώδιο στα διεθνή ύδατα.
Στις αλλεπάλληλες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι οι τριβές είναι λογικό να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών εφόσον πρόκειται να διεξαχθούν έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές Ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν Τουρκικές διεκδικήσεις.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο (συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ) θα προχωρήσει απλώς σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την έκδοση NAVTEX.
Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον με τον Χ. Φιντάν στις 14-15 Μαΐου με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Τα σήματα που έχουν φτάσει από την Άγκυρα δεν είναι πάντως καθόλου ενθαρρυντικά και ο χρόνος για την ηλεκτρική διασύνδεση λιγοστεύει.
Την πιο ενεργή στήριξη από την πλευρά της Κομισιόν ζήτησε από τους Δελφούς και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ανάμεσα σε δύο ή τρεις χώρες αλλά και ένα έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.
Γ. Μανιάτης: «Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο να πάει το έργο»
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, καθηγητής και Ευρωβουλευτής, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο Liberal και τη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου προτείνει ως λύση στο πρόβλημα τη «μεταφορά» της υπόθεσης σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τονίζοντας την υποχρέωση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει το έργο, σχολιάζει τις τελευταίες τουρκικές αντιδράσεις και αναλύει γιατί βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα γεωπολιτικά συγκυρία.
«Σε αντίθεση με τις τελευταίες εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες, τα πράγματα στο θέμα του καλωδίου δεν είναι τόσο ευχάριστα. Μου είναι ακατανόητο γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έχει φέρει στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων της Τουρκίας όταν πρόκειται για ένα έργο, στο οποίο συμμετέχουν δύο κράτη-μέλη και είναι εμπλεκόμενα άλλα δύο κράτη-μέλη.
Τα πρώτα δύο είναι σαφώς η Ελλάδα και η Κύπρος και τα υπόλοιπα η Ιταλία και η Γαλλία που έχουν εμπλακεί στις έρευνες και την κατασκευή του καλωδίου. Φυσικά, έχουμε κι ένα πέμπτο κράτος που είναι το Ισραήλ, το οποίο θέλει να συνδεθεί με την Ευρώπη.
Τα 658 εκατομμύρια που έχουμε διασφαλίσει για το συγκεκριμένο έργο δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατεύσει ένα έργο που είναι και δική της ιδιοκτησία.
Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι ανεξάρτητα από το τι δηλώσεις κάνουν στις ελληνικές εφημερίδες και τηλεοράσεις, ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών, το μόνο που πρέπει να κάνουν για να «προστατεύουν» το συγκεκριμένο πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο εμείς σχεδιάσαμε και εντάξαμε για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα το 2013. Το μόνο που έχουν να κάνουν, λοιπόν, είναι να το φέρουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και να δεσμεύσουν τους εταίρους και τα κράτη-μέλη μας να πάρουν μια απόφαση που θα καταδικάζει τις παρενοχλήσεις της Τουρκίας.
Είναι αδιανόητο για ένα έργο, το οποίο στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης και πολύ περισσότερο της ΝΑ Ευρώπης να μην έχουμε διεκδικήσει τέτοιου είδους υποστηρίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρουσα γεωπολιτική συγκυρία
Περαιτέρω και σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, σχολίασε:
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα γεωπολιτικά στιγμή, από τη μια έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, η οποία δείχνει ότι σέβεται απολύτως τους χάρτες και τις συντεταγμένες που δημοσιεύσαμε το 2014. Αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση της πολιτικής που ασκήσαμε την περίοδο 2010-2014, η οποία έρχεται τώρα και «δικαιώνεται» για άλλη μια φορά.
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι ότι θα διεκδικήσει τα οικόπεδα «15» και «20» που είχαμε χαράξει το 2014 δείχνει ότι «κόβει στη μέση» το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και αυτό είναι μια ακόμα θετική εξέλιξη και όλα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία όπου η Λιβύη, κάνοντας τον δικό της διαγωνισμό, σέβεται τα νότια όρια του χάρτη που είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Άρα, από πλευράς αυτού του αντικειμένου, είμαστε σε μια γεωπολιτικά ευνοϊκή συγκυρία».
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για την αμερικανική Chevron από τον υπουργό Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, για τον ορισμό των ακριβών συντεταγμένων όπου θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2», καθώς και για την επιλογή του είδους της σύμβασης ως «Σύμβασης Μίσθωσης».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα αφορά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.