Η επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα έχει ως «βάση» και το Διάστημα. Χιλιάδες δορυφόροι βρίσκονται ήδη σε τροχιά ως μέρος αυτών των αναπτυσσόμενων δικτύων, ενώ εκατοντάδες ακόμα αναμένεται να εκτοξευθούν φέτος. Στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρεθεί και η Ελλάδα, αφού ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ άνοιξε μετά την υπογραφή της ΚΥΑ που καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal Markets, εκτός από τη Starlink του Έλον Μασκ και άλλες πολυεθνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο δυναμικό αυτό κλάδο.
Το δορυφορικό Ίντερνετ σηματοδοτεί την έναρξη ενός άλλου διαστημικού αγώνα, με τους συμμετέχοντες να ανταγωνίζονται όχι για να φτάσουν στο φεγγάρι ή τον Άρη, αλλά για να θέσουν κάτω από την ομπρέλα τους μη συνδεδεμένους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Η Deloitte στην έκθεση «Technology, Media, and Telecommunications Predictions 2020», περιγράφει το «μπουκέτο» υπηρεσιών που οι πάροχοι δορυφορικού Ίντερνετ θέλουν να προσφέρουν σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες.
- Καλύτερη συνδεσιμότητα στον κλάδο των μεταφορών (πλοία, τρένα, αεροπλάνα)
- Κορμούς επικοινωνιών για συσκευές Internet of Things σε διαδικασίες όπως η διαχείριση στόλου και η απομακρυσμένη συντήρηση
- Υποδομές για άλλες εταιρείες επικοινωνιών
- Υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, ειδικά σε αγροτικές περιοχές και γεωγραφικά σημεία με φτωχές ή καθόλου υποδομές
- Κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
Σε γενικές γραμμές το δορυφορικό Ιnternet είναι ένας ασύρματος βρόχος που περιλαμβάνει τρία δορυφορικά «πιάτα»: ένα στον σταθμό βάσης του παρόχου της υπηρεσίας, ένα στο διάστημα και ένα στον τελικό χρήστη. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση του εξοπλισμού, ο πάροχος στέλνει το σήμα στον δορυφόρο που καλύπτει γεωγραφικά την περιοχή του συνδρομητή και από εκεί στο «πιάτο» του συνδρομητή. Αντίστοιχα, κάθε φορά που ο συνδρομητής της υπηρεσίας υποβάλλει ένα αίτημα (νέα σελίδα, λήψη - αποστολή email, κ.λπ.) το σήμα αποστέλλεται στο πιάτο στον δορυφόρο και μετά στον κόμβο του παρόχου.
Οι μεγάλοι δορυφορικοί σχηματισμοί δεν θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα χερσαία δίκτυα. Σε πρώτη φάση έρχονται να καλύψουν κενά σε σημεία όπου οι συμβατικές καλωδιακές συνδέσεις είναι ανέφικτες και να αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ταχύτητα των συνδέσεων στη ναυτιλία και την αεροπλοΐα.
Η παγκόσμια διαστημική οικονομία και το Ίντερνετ
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η παγκόσμια διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, το 2040. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εκτιμήσεων αυτών είναι ότι σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες μπορεί να προέρχονται από τη δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι δορυφορικές ευρυζωνικές συνδέσεις θα αντιπροσωπεύουν το 50% της προβλεπόμενης ανάπτυξης για την παγκόσμια διαστημική οικονομία έως το 2040 - και έως και το 70% στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Παράλληλα, η ενεργοποίηση δορυφόρων που προσφέρουν διαδικτυακές συνδέσεις θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των δεδομένων, όπως εκρήγνυται η ζήτηση για αυτά τα δεδομένα.
«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία έχει να κάνει με την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε υποβαθμισμένα και μη εξυπηρετούμενα μέρη του κόσμου, αλλά θα υπάρξει επίσης αυξημένη ζήτηση συνδέσεων για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και την εικονική πραγματικότητα», αναφέρει η έκθεση.