Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν από τη στιγμή που η ανθρωπότητα θα περάσει καθολικά στην εποχή του δορυφορικού Ίντερνετ. Αυτή τουλάχιστον είναι η ημερομηνία που υποσχέθηκε ο Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Mobile World Congress 2021.
Όπως ανέφερε. ο αποκαλούμενος από ορισμένους «Τόμας Έντισον των καιρών μας», η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink, θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως εκτός από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο από τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχει μισό εκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Το Starlink λειτουργεί τώρα σε περίπου 12 χώρες και περισσότερες προστίθενται κάθε μήνα, χάρη στους πάνω από 1.500 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά. Το Starlink είχε περίπου 10.000 χρήστες από τον Φεβρουάριο, αλλά αυτό το μήνα πλησίασε τους 70.000, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.
Οι δορυφόροι που περιστρέφονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη έχουν ως βασικό πλεονέκτημα το χαμηλό latency, ή αλλιώς καθυστέρηση στον χρόνο απόκρισης του δικτύου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ταξιδέψει ένα πακέτο δεδομένων από την πηγή του στον προορισμό του. Ο σχεδιασμός του Starlink προβλέπει χαμηλό latency, κάτι που θα καταστήσει την υπηρεσία συμπληρωματική των δικτύων 5G, όπου δεν είναι διαθέσιμα.
Αυτός ακριβώς είναι και ο σχεδιασμός του Μασκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου το Starlink θα προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση σε περιοχές του κόσμου όπου είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σταθερές ή ασύρματες υποδομές, λειτουργώντας «συμπληρωματικά στα δίκτυα οπτικών ινών και 5G».
Άλλωστε δεν προορίζεται για όλους αλλά για ένα ποσοστό της τάξης του 3% έως 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υπηρεσία δεν θα είναι φθηνή, αφού εκτός από τη μηνιαία συνδρομή των 99 δολαρίων το μήνα, οι χρήστες πρέπει να αγοράσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό δορυφορικών πιάτων για 499 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην Ελλάδα.
Ο αγώνας για την κατασκευή δορυφορικών αστερισμών που θα παρέχουν ευρυζωνικές συνδέσεις σχετικά χαμηλού κόστους θα είναι ένας από τους καταλύτες ανάπτυξης της παγκόσμιας διαστημικής βιομηχανίας, η οποία σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley αναμένεται να αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2040, ποσό στο οποίο δεν έχει συνυπολογιστεί καθόλου ο διαστημικός τουρισμός, αν τελικά ωριμάσει ως αγορά.
Το δορυφορικό Ίντερνετ θα αντιπροσωπεύει μεταξύ 50% -70% αυτής της ανάπτυξης, με τη σχετική αγορά να διαμορφώνεται στα 412 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα πάντα με τη Morgan Stanley.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που σπεύδει να τοποθετηθεί στην οικονομία που διαμορφώνεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Telesat, OneWeb και Amazon χτίζουν το δικό τους δορυφορικό οικοσύστημα με στόχο να καλύψουν κενά σε σημεία όπου οι συμβατικές καλωδιακές συνδέσεις είναι ανέφικτες, όπως πολικές, παράκτιες και αγροτικές περιοχές.
Αλλά και για να φέρουν στα ταμεία τους υψηλά, επαναλαμβανόμενα έσοδα…