Φάρμακα σχεδιασμένα μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν προς δοκιμή μέχρι το τέλος του 2025
Shutterstock
Shutterstock
QUARTZ

Φάρμακα σχεδιασμένα μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν προς δοκιμή μέχρι το τέλος του 2025

Τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν από θυγατρική της Alphabet και σχεδιάστηκαν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν στο στάδιο της δοκιμής μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Google.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη που εφαρμόζεται στην επιστήμη είναι πολύ πιο πλούσια από τα γλωσσικά μοντέλα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ιδρυτής της Isomorphic Labs, Ντέμις Χασάμπις κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την Τρίτη.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια φάρμακα σχεδιασμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη στην κλινική μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το QUARTZ, η Isomorphic Labs, η οποία μετρά τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της, αποσχίστηκε από την DeepMind το 2021 ως αυτόνομη θυγατρική της Alphabet. Τον Ιούλιο, ανακοίνωσε συμφωνίες συνεργασίας με την Eli Lilly & Co. και τη Novartis για να αξιοποιήσουν την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το AlphaFold, το μοντέλο της που προβλέπει την τρισδιάστατη δομή μιας πρωτεΐνης - και στοχεύσει στην ανακάλυψη θεραπευτικών ουσιών έναντι πολλαπλών στόχων.

«Εξετάζουμε την ογκολογία, το καρδιαγγειακό, τον νευροεκφυλισμό, όλους τους μεγάλους τομείς ασθενειών, και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε το πρώτο μας φάρμακο», δήλωσε ο Χασάμπις στους Financial Times την Τρίτη.

Αλλά η Isomorphic Labs δεν είναι η μόνη εταιρεία που εργάζεται πάνω σε φάρμακα σχεδιασμένα από Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της, ώστε να συμβάλει στην ταχεία ανακάλυψη νέων θεραπειών έχει αυξηθεί ραγδαία.

«Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη προκειμένου να αναπτυχθούν γρήγορα νέα αντιβιοτικά», δήλωσε πέρυσι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Τζέιμς Ζου, ο οποίος χρησιμοποίησε γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία δομών και χημικών συνταγών για έξι φάρμακα.

«Η υπόθεσή μας ήταν ότι υπάρχουν πολλά πιθανά μόρια εκεί έξω που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά δεν τα έχουμε φτιάξει ή δοκιμάσει ακόμη», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την Tεχνητή Nοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εντελώς νέα μόρια που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη φύση».

Η Insilico Medicine, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ και γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, έγινε η πρώτη εταιρεία που έστειλε ένα φάρμακο σχεδιασμένο από Τεχνητή Νοημοσύνη σε κλινικές δοκιμές το 2023.

Το φάρμακο, INS018_055, σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, του πιο κοινού τύπου πνευμονικής ίνωσης, μιας νόσου που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά η Insilico δήλωσε τον Νοέμβριο ότι τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της έδειξαν θετικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Insilico δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα από δύο δοκιμές φάσης 1 ενός φαρμάκου σχεδιασμένου με Τεχνητή Νοημοσύνη, που προορίζεται να βοηθήσει άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η νεοσύστατη εταιρεία δήλωσε, επίσης, ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα της με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίσουν πιθανές θεραπείες για την ενδομητρίωση.